Deze middag krijgt het Tourpeloton een 'best of de Vogezen' voorgeschoteld, om uiteindelijk te finishen op de steile Planche des Belles Filles. Loopt het water je al in de mond? Dan hebben we goed nieuws, want van 29 tot 31 augustus serveert Climbing for Life een gelijkaardig menu!

Wie er al eens geweest is, zal het beamen: de Vogezen zijn meer dan de grote broer van onze eigenste Ardennen. Ook de renners die deelnemen aan de Ronde van Frankrijk zullen dat deze middag aan den lijve ondervinden, want in één enkele rit krijgen ze de meest prestigieuze Vogezencols voor de wielen. Zo zullen ze achtereenvolgens Le Grand Ballon via Le Markstein (10,8 km à 5,4 % + 1,3 km à 9 %), de Col du Hundsruck (5,3 km à 6,9 %), De Ballon d'Alsace (11 km à 5,8 %), de Col des Croix (3,3 km à 6,1 %), de Col des Chevrères (3,5 km à 9,5 %) en La Planche des Belles Filles (7 km à 8,7 %) bedwingen - goed voor bijna 3.800 hoogtemeters. Een pittige onderneming die het algemeen klassement ongetwijfeld stevig door elkaar zal schudden ...

Voel je het bij het bekijken van deze eerste echte bergrit zelf ook kriebelen en wil je ervaren wat de renners in de Tour vandaag beleven? Schrijf je dan als de bliksem in voor Climbing for Life, het tweedaagse fiets-, loop- en wandelevent in en rond Belfort, dat plaatsvindt op donderdag 29, vrijdag 30 en zaterdag 31 augustus. Nadat je op donderdag 29 augustus je rugnummer gaat afhalen en alle nodige voorbereidingen treft, volgt er de dag nadien een leuke opwarmingsrit. Vanuit Belfort werk je een lus van 81 kilometer (1.111 hoogtemeters) of 109 kilometer (1.637 hoogtemeters) af, waarbij je onder meer de Ballon d'Alscace en de Col du Hundsruck temt. Op zaterdag werk je de koninginnenrit af, met de Ballon de Servance, de Col des Croix en - net zoals de profs vandaag! - een epische finish op de beruchte Planche des Belles Filles. Je kan kiezen tussen rondjes van 41 kilometer (908 hoogtemeters), 96 kilometer (1.828 hoogtemeters) en 123 kilometer (2.662 hoogtemeters).

Ontdek hier de verschillende parcoursen. Inschrijven kan via deze link.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!