Zondag heeft rond Oudenaarde de 12de editie van de Retro Ronde van Vlaanderen plaatsgevonden. Dat is een uniek wielerevenement in een dito kader uit een tijd dat carbon nog niet bestond.

De Retro Ronde maakt deel uit van een heus Retro weekend in Oudenaarde. Niet alleen fietsers, maar ook niet-fietsers konden zich een weekend vermaken in de schone oude tijd met een heleboel randanimatie. De sportievelingen hadden op zondag keuze uit een historische tocht van 40, 80 of 120 km met start en finish in Oudenaarde.

Uiteraard moesten de deelnemers over een vintage fiets beschikken (of er één huren ter plaatse), zonder shifters aan de remhendels en enkel gewone pedalen of voethaken met riempjes. Volledige retrolook inclusief outfit dus, die ons doet denken aan Briek Schotte of Arthur Decabooter.

Onderweg wachtten de gekende hellingen en smalle kassei- en gravelstroken tussen Vlaanderens schoonste pittoreske dorpen. De uitzonderlijke sfeer met krakende luidsprekers, muziek van vroeger en retrobevoorradingen met lekkernijen als een boterham met paté en jenever, maakten alles compleet onder een stralend zonnetje.

Unieke retrokousen, seingevers, technische bijstand, kaderplaatje en nummer en medische bijstand behoorden allemaal tot het deelnamepakket. Achteraf kon iedereen nog eens nagenieten van een traditionele rommelmarkt, volksspelen, muziek en een Kwaremont biertje.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!