Nog een beetje extra energietoevoer voor de start van een zware training of een wedstrijd is geen overbodige luxe. Waarvoor kies je het best?

Energiesnacks dienen om de glycogeenvoorraad aan te vullen zonder de maag te belasten. Zo'n snack kan dus ook gegeten worden voor een ochtendtraining of een lange of echt zware training. Een energiesnack bevat een mix van complexe koolhydraten en suikers en een kleine hoeveelheid eiwitten.

De ideale samenstelling van zo'n snack: +/- 300 kcal; 80 tot 90 EN% (energieprocent) koolhydraten.

Bananendadelsmoothie

Een goed voorbeeld van zo'n snack is een bananendadelsmoothie. Die is heel snel klaar te maken, is tegelijk heel gezond en geeft je een energieboost, zodat je voldoende energie hebt voor je (ochtend)training, zonder dat hij zwaar op de maag ligt. In dit recept wordt sojayoghurt (natuur) gebruikt, zodat de kleine hoeveelheid vet die je opneemt ook een goede vetzuursamenstelling heeft (voornamelijk onverzadigde vetzuren). Ter afwisseling kan er echter ook gewone natuuryoghurt gebruikt worden.

Het volledige recept vind je via onderstaand filmpje.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!