Net als de Seiser Alm-regio uit de Sur Place-reportage van het maartnummer liggen Merano en omgeving in Zuid-Tirol, de meest noordelijke regio van Italië en misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de Laars. Zowel mountainbikers als racefietsers vinden hier hun gading, en dat zowat het hele jaar door.

Helemaal in het noorden van Italië ligt de regio Zuid-Tirol. Je vindt er de hoogste cols van het land, met de Stelvio als uitschieter, maar eveneens legendarische kleppers als Tre Cime di Lavaredo, de brutale Plan de Corones/Kronplatz, Passo Gardena of de klim naar Anterselva, die in de zeventiende etappe van de komende Giro d'Italia zal schitteren. Met de Maratona dles Dolomites en de Sella Ronda heeft deze regio zich al een tijdje op de kaart gezet als een niet te missen fietsparadijs in Europa. Het aantal keren dat hier hevig strijd geleverd is voor de roze trui in de Ronde van Italië is ook al niet meer op één hand te tellen.

 

LEKKER WEER EN ETEN

Uit vrees voor slecht weer moet je een trip naar Zuid-Tirol al niet laten schieten, want deze streek profiteert van een gunstig klimaat, dat ontstaat doordat de zuidelijke Dolomieten de regenwolken tegenhouden. Dat levert maar liefst driehonderd zonnige dagen per jaar op. Naarmate de seizoenen van winter naar zomer evolueren, kan je de fietsgrenzen verleggen van de rustige valleien naar de hogere bergtoppen. Dat betekent dat je hier op het einde van het skiseizoen gerust op vakantie kan komen met een mix van wintersportliefhebbers en fietsgepassioneerden. Als jullie de skilatten en de fiets eens een half dagje aan de kant willen laten, dan kunnen een gezonde trektocht door de bergen of een verfrissende wellnessbeurt een perfecte afwisseling vormen. 's Avonds kan je genieten van de typische keuken of een van de negentien sterrenrestaurants in de regio.

Stop zeker eens voor een lunch in een van de vele berghutten. Je kan er smullen van de Canederli - een soort knoedels met brood, melk, eieren en extra lekkers - of van een apfelstrudel, terwijl je van een van de lokale wijnen nipt. In Zuid-Tirol wordt namelijk rode, witte en schuimwijn gemaakt van druiven die vaak atypisch zijn voor Italië. De geschiedenis van het wijnmaken gaat hier vele eeuwen terug. Net als de regio zelf zijn de lokale wijnen het ontdekken meer dan waard.

 

KUUR- EN FIETSOORD

Merano mag na Bolzano dan wel de grootste stad van Zuid-Tirol zijn, met 38.000 inwoners valt het qua drukte heel goed mee. De stad vergaarde haar toeristische reputatie aanvankelijk als kuuroord, en nog steeds zijn de wellnessfaciliteiten een gigantische troef. De vele kwaliteitshotels die dat met zich meebrengt, zijn alleen maar mooi meegenomen. De thermen in het centrum van de stad zijn een must, met hun zwembaden en groot park. Merano ligt aan de voet van Natuurpark Texelgruppe en is omgeven door bergen die tot meer dan 3.000 meter reiken en die je beschermen tegen slecht weer. Net daardoor vind je hier zowaar palmbomen, cipressen en olijfbomen - een mooi contrast met de besneeuwde toppen aan de horizon. Dat betekent ook dat je bij het buitenfietsen van Merano meteen in de bergen zit, maar er zijn eveneens vlakkere mogelijkheden.

Meer info over Merano en omgeving vind je HIER.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het februarinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en bevat de Wielerspecial 2020, met alle ploegen, renners, fietsen en analyses voor het nieuwe wegseizoen. Verder lees je twee topinterviews met Tourwinnaar Egan Bernal ('Ik heb geen probleem met trainingstochten van zes à zeven uur. Ik koers gewoon enorm graag'), en een strijdlustige Tom Dumoulin ('Ik heb mijn koersplezier teruggevonden'), Fietsen Met Lucinda Brand, 8 uitdagingen voor Tiesj Benoot, de broers Roodhooft als de architecten achter het succesverhaal van MVDP ... De actieve fietsfanaat komt aan zijn trekken met de meest uitdagende Franse granfondo's, tests van de Specialized Turbo Creo en The Draft Hoba, de mooiste MTB-route rond Pellenberg, Do's & Don'ts over een krakend bracket en hoe je jouw basissnelheid kan opkrikken ...