54,526 kilometer: die afstand moet Victor Campenaerts op 16 of 17 april overschrijden om het werelduurrecord af te snoepen van Bradley Wiggins. Samen met de hypergefocuste chronospecialist en zijn trainer ontleden we de minutieuze voorbereiding, die begin januari startte in Namibië.

Aguascalientes, 16 of 17 april. Maandenlang al spoken die twee begrippen door het hoofd van Victor Campenaerts. Het plan om het werelduurrecord te verbreken werd tot in de puntjes uitgewerkt. Eerst een twee maanden durende hoogtestage in Namibië, dan de Tirreno-Adriatico als enige rittenkoers en tot slot de afreis naar Mexico om drie weken lang te ´finetunen´ op de piste.

Het mag duidelijk wezen: de perfectionist in Campenaerts laat niets aan het toeval over. De chronospecialist van Lotto Soudal stond er al om bekend enorm gefocust naar een doel te kunnen toeleven en is daar de voorbije maanden alleen maar fanatieker in geworden. Door weer en wind uren kloppen op de tijdritfiets, een zoveelste bezoek aan de windtunnel, doordachte voedings- en trainingsstrategieën en de niet-aflatende zoektocht naar 'marginal gains' moeten hun vruchten afwerpen. Het ultieme doel: Bradley Wiggins bijna vier jaar na diens werelduurrecordpoging van de troon stoten.

Vorige maand werd je recordpoging eindelijk officieel gemaakt. Wanneer had je voor jezelf uitgemaakt dat ze er wel degelijk zou komen?
Victor Campenaerts: "Al lang geleden, hoor. Het begon met het project van de Nederlandse baanwielrenner Dion Beukeboom, die vlak voor de Vuelta een verdienstelijke poging ondernam (op basis van een uitgekiende wetenschappelijke begeleiding, red.). Hij behaalde in het verleden nog geen grote uitslagen, maar kwam ondanks een mindere dag slechts anderhalve kilometer tekort om het record te breken. In de Vuelta werden er toen wat grapjes over gemaakt (onder meer door ploegmaat Thomas De Gendt, die Campenaerts er regelmatig op aansprak, red.), waardoor ik er meer en meer over begon na te denken. Ik heb toen beslist om na het WK in Innsbruck een test van een halfuur in te lassen op de wielerbaan in Grenchen (Zwitserland). Als die goed zou zijn, zou ik ervoor gaan."

En zo geschiedde. Je reed in Zwitserland een halfuur lang op het schema van 54,8 kilometer, ofwel 274 meter meer dan de 54,526 kilometer die Wiggins aflegde. Al gaf je toen terecht aan dat het tweede halfuur even goed moet zijn om het record effectief te breken ...
"Natuurlijk gaat dat tweede deel veel pijn doen. Maar tijdens de mislukte recordpogingen zakte niemand er volledig door in het tweede halfuur. Ofwel gebeurde het eerder, ofwel werd het  gewenste tempo nooit gehaald. Kijk, een halfuur of een uur hard rijden is in beide gevallen een puur aerobe inspanning. Je blijft op hetzelfde energiesysteem teren, en voor een inspanning van een uur kan je je voldoende 'laden' met koolhydraten om te vermijden dat je ´crasht´. Het verval tussen een halfuur en een uur is nooit zo groot als het verschil tussen pakweg de eerste 5 en 10 minuten."

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het novembernummer van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en je krijgt er onze MTB-Special bovenop! Daarin vind je tests van mountainbikes en e-MTB's van Trek, Specialized, Canyon en Lapierre, tips om een MTB te kopen, de mooiste winteroutfits, een duurtest van de Shimano Deore XT 12-speed, techniektips van een endurorijder, fietstochten in Swaziland, Marokko en de Vlaamse Ardennen, de mooiste route in Noord-Antwerpen, hoe je jouw MTB-vering moet onderhouden en instellen, hoe je een beenlengteverschil moet opvangen , spatborden, en meer. In het gewone nummer lees je interviews met Toon Aerts, Tim Merlier, Annemarie Worst, Kim Van De Steene, Kenny De Ketele en Steve Bauer. Verder: het wielerjaar 2019 in beeld, wielrennen in Amerika, de hervorming van het baanwielrennen, een vooruitblik naar de Caps Urban Cross in Kortrijk ...