Ziet u binnenkort tijdens We Ride Flanders - Ronde van Vlaanderen Cyclo iemand zwoegen op een elliptische fiets? Dan is de kans groot dat het om Geert De Mulder gaat. Onder het motto 'neerzitten is voor janetten' zal deze moedige sportieveling de volle 230 kilometer afleggen met zijn trouwe ElliptiGO.

Geert De Mulder (51) is van geen kleintje vervaard. De Vlaams-Brabantse wijnhandelaar heeft een atletiekverleden en liep ook marathons, maar raakte helaas geblesseerd. Een geluk bij een ongeluk, want op die manier kwam hij in contact met sportdokter Roel Parys, die deel uitmaakte van het artsenteam van het BOIC op de Olympische Spelen in Rio. Hij begeleidde er onder meer Europees marathonkampioen Koen Naert, die weleens met een ElliptiGO traint. "Ik had er op dat moment nog niet van gehoord, maar na een eerste testrit heb ik me onmiddellijk zo'n elliptische fiets aangeschaft", zegt Geert.


BEENSTERKTE EN CORE STABILITY

Een elliptische fiets zou je kunnen omschrijven als een kruising tussen een crosstrainer en een normale wegfiets. "Al leunt de beweging die je maakt eigenlijk dichter aan bij lopen", weet Geert. "In vergelijking met een ritje op een normale fiets maak je veel meer gebruik van je beensterkte en je core stability, terwijl je je onderrug minder belast omdat je lichaam een natuurlijke houding aanneemt. Dit laatste is mooi meegenomen aangezien ik in het verleden een rugoperatie onderging. Intussen rijd ik al twee jaar rond met mijn elliptische fiets, en ik ben nog steeds even enthousiast!"


FINISHEN BINNEN DE DERTIEN UUR

Zo enthousiast dat Geert op een blauwe maandag besliste om zich in te schrijven voor We Ride Flanders - Ronde van Vlaanderen Cyclo. Niet voor de 74, 139 of 174 kilometer, maar meteen voor de volledige afstand. Op zaterdag 6 april zal hij dus 229 kilometer asfalt, beton en kasseien trotseren met zijn trouwe ElliptiGO: "In combinatie met de pittige heuvels is dat niet min, dus ik ben stevig aan het trainen en word daarbij op voedingsvlak begeleid door Kathleen Steenhaut (onder meer met CR7 van Herbalife voor een maximale koolhydraatopname). Voor sportieve begeleiding kan ik rekenen op Steven Van Den Bogaert van ProPerformance."

"Momenteel zit ik op weekbasis boven de 300 kilometer en rijd ik al ritten van meer dan 160 kilometer. Komende zondag rijd ik bij wijze van ultieme test de volledige Ename Classic (152 kilometer), met de bedoeling om nadien de nodige hoogtemeters in de benen te hebben. Op de dag zelf zal het zaak zijn om goed te doseren, tijdig te eten en te drinken en mezelf niet op te blazen op de hellingen. Op een ElliptiGO vang je immers veel meer wind. Bovendien is het een stuk intensiever dan gewoon fietsen. Maar als het weer niet al te zeer tegenzit, zou het in principe moeten lukken om binnen de dertien uur te finishen."


"NEERZITTEN IS VOOR JANETTEN"

"Ik geef toe dat het geen alledaagse uitdaging is", lacht Geert. "Ik heb nu eenmaal een rebels kantje, wat maakt dat ik graag bijzondere uitdagingen aanga en grenzen verleg - getuige daarvan ook mijn slogan 'neerzitten is voor janetten', een kleine sneer naar al die fietsers die me regelmatig vragen of ik niet eventjes moet gaan zitten. Mocht ik in mijn opzet slagen, dan zie ik het wel gebeuren dat ik volgend jaar Luik-Bastenaken-Luik rijd of heel het land doorkruis."

Dat de opbrengst van zijn rit bestemd is voor de werking van De Valier in Liedekerke, een woonzorgcentrum dat volwassenen met een beperking opvangt, is een extra stimulans om zijn doel te bereiken. "De Valier is een lokale instelling die uitstekend werk verricht en die ik op deze manier maar al te graag in de kijker zet. Sympathisanten kunnen een geldbedrag per afgelegde kilometer storten op een speciale rekening."

Wie de avonturen van Geert De Mulder op de voet wil volgen, kan terecht op Instagram (@wijnhuis_oinos_geert) en Strava. Woonzorgcentrum De Valier een financieel duwtje in de rug geven kan via het rekeningnummer BE32 9730 8402 7902. Sportievelingen die na het lezen van dit artikel zelf een gratis testrit willen maken op een ElliptiGO, kunnen via deze link en met de vermelding van promocode 'RVV 19' terecht bij importeur Hendrik Maes uit Haacht.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.