De meest noordelijke regio van Italië is misschien wel een van de best bewaarde geheimen van de Laars. Het is er niet alleen prachtig op de racefiets, maar ook met de mountainbike. De Alpe di Siusi, bijvoorbeeld, belooft uitdagingen à volonté voor bikers van elk niveau én in zowat elk seizoen.

Südtirol ligt in het uiterste noorden van Italië en ligt helemaal in het midden van de Dolomieten, de bergketen die het tot UNESCO-werelderfgoed heeft geschopt. In het westen zijn Zwitserland en de top van de Stelvio de grenspunten, het noorden en oosten schurken tegen de Oostenrijkse bergen aan en hoofdstad Bolzano ligt in het zuiden van de provincie. Zo'n twee derde van de meer dan 500.000 inwoners is Duitstalig. De rest spreekt Italiaans of Ladinisch, een taal die verwant is aan het Reto-Romaans. Maar nog belangrijker: de bewoners zijn erg gastvrij. En je zou het niet meteen verwachten, zo tussen de bergen, maar met driehonderd zonnige dagen per jaar is het weer meestal geen spelbreker terwijl je de natuurpracht bewondert. Zuid-Tirol zou zelfs over het zonnigste fietsseizoen van de hele Alpenregio beschikken.

 

PRAKTISCH

Alpe di Siusi (Duits: Seiser Alm) ligt in het hart van de Dolomieten, in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol, zo'n 27 kilometer ten oosten van de provinciehoofdstad Bolzano. Met de wagen is het ongeveer 930 kilometer rijden (vanuit Brussel). Innsbruck ten noorden en Venetië en Verona ten zuiden van Zuid-Tirol zijn de dichtstbijzijnde luchthavens.

Verblijf
Fietsvriendelijke hotels in de regio bieden speciale diensten aan voor mountainbikers, zoals een poetsruimte, een afsluitbare fietsgarage, was- en droogfaciliteiten, bagagetransport (handig tijdens meerdaagse tochten) en een ophaaldienst (zeer welkom als je ergens gestrand bent bij slecht weer). Ze beschikken bovendien over speciale menu's en een gezond ontbijt.

Diensten
De sport- en fietswinkels in de regio beschikken over het nieuwste materiaal en bieden een breed gamma aan huurfietsen, gaande van racefietsen en mountainbikes tot kinderfietsen en e-(mountain)bikes. De bergliften in de vakantieregio Alpe di Siusi laten fietstransport (soms zelfs gratis) toe. Zo kan je sneller op een grotere hoogte raken, zodat je optimaal kan genieten van de afdalingen.

Fietskaart
Er komt een nieuwe fietskaart voor het seizoen 2019, met routes die variëren van gemakkelijk tot zwaar.

Smakelijke events
In deze streek kan je niet alleen lekker eten in zowel exclusieve sterrenrestaurants als authentieke berghutten, maar vinden er ook tal van culinaire evenementen plaats. Kijk uit naar de Berglertafel, Krausen Banquet, Tabbla Toò en Bergler Harass.

Wellness in het hooi
In deze streek gebeurt het relaxen in een traditioneel bad van hooi - oorspronkelijk een boerentraditie, waarbij de landbouwers die in de hooizolders sliepen tijdens het hooiseizoen merkten dat hun vermoeidheid na het harde werk verdween als sneeuw voor de zon na een nachtje in het hooi. Tegenwoordig worden er aan zo'n relaxerend hooibad ook helende kruiden als tijm, arnica, vijftigerkruid en gentiaan toegevoegd.

Meer info: www.seiseralm.it/nl_fietsen.


Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees HIER online verder via Blendle.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!