Garmin kondigde dinsdag aan dat het een overeenkomst heeft getekend om alle uitstaande aandelen van Tacx te kopen. Daarmee zou de Nederlandse specialist in indoortrainers in handen komen van het Amerikaanse bedrijf dat o.a. fietscomputers produceert. Wil het daarmee de weg van Wahoo opgaan?

De deal tussen Tacx en Garmin is nog niet helemaal afgerond, want ze moet nog worden goedgekeurd door de autoriteiten, maar als alles goed loopt, zou het binnen enkele maanden een feit zijn.

Tacx bestaat al meer dan een halve eeuw en is momenteel het meest bekend omwille van zijn Smart-indoortrainers, waaronder de Neo 2 en de nieuwe Neo Bike. Het niveau van realisme dat dit soort toestellen creëert, gaf een stevige boost aan de 'fietsgoesting' bij fietsers die de winter met een stevige basis willen doorkomen. De toestellen laten zich namelijk verbinden met populaire trainingsapps die veel meer interactiviteit creëren dan vroeger.

"Tacx brengt een compleet nieuwe productcategorie aan binnen het fitnessportfolio van Garmin, waardoor ons bereik binnen de indoortrainingmarkt vergroot", verklaarde Cliff Pemble, de CEO en voorzitter van Garmin. "Samen met Tacx zal Garmin het hele jaar lang een naadloze, aangename en motiverende ervaring in de binnen- en buitenlucht aanbieden aan fietsers."

"We zijn blij om de steun te hebben van een technologieleider zoals Garmin", zei Koos Tacx, CEO van het Nederlandse familiebedrijf. "Met Garmins ruime R&D-mogelijkheden en wereldwijd distributienetwerk kijken we uit naar de samenwerking, zodat we onze indoortrainingsproducten en -technologieën nog verder kunnen verbeteren en ze tot bij fietsers over de hele wereld kunnen brengen."

Tacx heeft een eigen R&D- én productieafdeling in het hoofdkwartier in Wassenaar, en heeft dus de hele productieketen in eigen handen. Tacx heeft bovendien een verdeelcentrum in het Duitse Vogt. Het bedrijf stelt zo'n 200 mensen te werk en die worden dus deel van het wereldwijde Garmin-team. Om de groeimarkt van de indoortrainers nog verder te benutten ondergaat Tacx momenteel een kapitaalinvestering om de R&D- en productiecapaciteit te vergroten.

De afronding van de overname door Garmin is verwacht voor het tweede kwartaal van 2019. Financiële details zullen niet worden bekendgemaakt.

ONZE MENING

Deze stap van Garmin klinkt meer en meer logisch als je bedenkt dat concurrent Wahoo sterk aan populariteit heeft gewonnen, en dit zowel met de Elemnt-fietscomputers als de Kickr-trainers. Door de integratie van Tacx betreedt Garmin hetzelfde terrein en kan het beide productcategorieën beter op elkaar afstemmen. Wij zijn dan ook benieuwd tot welke nieuwe producten deze overname zal leiden.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!