Het nieuwe wielerseizoen komt met rasse schreden dichterbij, en dus lieten de profs van Lotto Soudal zich daags voor hun eerste trainingsstage uitvoerig testen in de Gentse vestiging van Energy Lab. Hoe dat precies in zijn werk ging, lees je hier.

De Belgische WorldTour-formatie Lotto Soudal werkt al sinds 2009 samen met Energy Lab, dat instaat voor de metingen en de opvolging van de fysieke capaciteiten van de renners en het opstellen van gepersonaliseerde trainingsschema's. De Energy Lab-coaches staan wekelijks in contact met de renners en hun ploegleiders, zodat ze hen van a tot z kunnen begeleiden. "We ondersteunen de renners gedurende het volledige seizoen: op training, tijdens stages en tijdens wedstrijden. Zo dragen we bij tot de optimalisatie van hun prestaties", zegt Wim Van Hoolst, coach bij Energy Lab.

De eerste stap in dit intensieve begeleidingstraject is de uitgebreide testprocedure die begin december plaatsvindt. "Top op dat moment hebben de renners voornamelijk duurtrainingen afgewerkt. Vermits de voorbereiding op het nieuwe seizoen bijna halfweg is, is het tijd om de intensiteit en het trainingsvolume aanzienlijk op te drijven en specifieke trainingen in te lassen, waarbij de hartslag- en powerzones van groot belang zijn", legt Van Hoolst uit. "Deze zones worden begin december accuraat bepaald via een uitvoerige 360°-testing, zodat de renners er meteen mee aan de slag kunnen. We brengen hun volledige fysieke fitheid in kaart en onderwerpen ze aan een medische screening. Dit laatste omvat onder meer een hartonderzoek aan de hand van van echografieën, een rust-EKG en een inspannings-EKG (zie video bovenaan dit artikel, waarin ploegdokter Servaas Bingé meer uitleg verschaft over dit gedeelte van de testprocedure, red.)."

Een ander belangrijk onderdeel is de locomotorische screening. "Deze bestaat uit een statisch/dynamische evaluatie en een stabiliteitsscreening, waarbij we de spierevenwichten ter hoogte van de romp, de buikspieren en de knieën controleren met het oog op blessurepreventie en prestatiebevordering. Als er eventuele onevenwichten aan het licht komen, kunnen de renners ze wegwerken aan de hand van specifieke stabilisatiesessies", aldus Van Hoolst. "Voorts wordt hun lichaamssamenstelling geanalyseerd en ondergaan ze een power breath test om de ademspierkracht in rust te meten. In combinatie met de resultaten van de gasanalyse (spirometrie) tijdens inspanning bepalen we of een renner al dan niet baat heeft bij ademspierspiertraining. Tot slot volgt er nog een inspanningstest met VO2 max-meting om het conditionele profiel te bepalen: wat is het maximale prestatievermogen van de renner, waar ligt hun aerobe en anaerobe drempel ...? Door de resultaten te vergelijken met resultaten uit het verleden kunnen we optimale trainingsschema's uitwerken. Nadien weten de renners perfect waar ze aan toe zijn en kunnen ze met een gerust gemoed op stage vertrekken!"

Meer info en beeldmateriaal vind je hier.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!