Je hoort vaak zeggen dat je onder de 40 kilometer per uur geen voordeel haalt uit aerodynamische ingrepen. Specialized onderzocht in de eigen windtunnel hoeveel winst je behaalt met een strakke outfit tegenover een losse tenue.

Chris Yu en Jesse Frank van Specialized onderzochten in hun windtunnel in Morgan Hill het verschil tussen een losse gravel-/MTB-outfit en een strak racepak. De fiets en helm bleven gelijk. Om de typische omstandigheden op een gravelfiets te simuleren, hielden ze de snelheid op 30 km/u.

Op een afstand van 40 kilometer spaarde de strakke outfit maar liefst vier minuten uit. Dat bevestigt nog maar eens hoe belangrijk fietskleren zijn voor de aerodynamica.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!