Elke maand gaat cycling.be dieper in op typische vragen van fietsers en wielrenners. Zowel voeding, training als materiaal komen aan bod. Deze keer: specifieke trainingen voor vijftigers, recuperatie na een monsterrit, en wat te doen de laatste weken voor de grote dag. Zelf vragen? Stel ze hier!

WAT DOEN DE LAATSTE WEKEN VOOR DE GROTE DAG?

De Ronde van Vlaanderen Cyclo staat al maandenlang met rood aangekruist in mijn agenda. In aanloop naar wat mijn hoogdag moet worden, zal ik op training wat gas moeten terugnemen. Wanneer begin ik eraan en wat betekent 'rusten' precies?

Dit is het zogenaamde taperen. De laatste dagen voor een belangrijke rit, doe je er alles aan om helemaal uitgerust aan de start te staan. Twee weken helemaal niks doen, is echter geen goed idee. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat je de laatste week het trainingsvolume best kunt terugbrengen tot ongeveer 60% van het normale niveau. Zorg er wel voor dat de intensiteit van de trainingen in dezelfde verhouding blijft. Haal je een weekgemiddelde van 300 km, dan schroef je het volume de laatste week terug tot ongeveer 180 km.

Weet dat een algemeen schema dat voor iedereen past, niet bestaat. Tapering is persoonsgebonden, al zijn de basisprincipes voor iedereen wel gelijk. Net voor je aan je tapering begint, mag je de trainingen nog wat extra opvoeren. De zaterdag voor bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen mag je zeker nog een stevige prikkel geven. Daarna kun je best enkele dagen rusten. Op woensdag doe je dan nog een training van een tweetal uurtjes en op donderdag of vrijdag kun je nog wat losrijden. En dan maar hopen dat de benen goed zijn op de Hoogdag!

Lees meer do's-and-don'ts in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel! Of lees het artikel HIER online verder op Blendle.

Zelf fietsvragen? Stel ze hier!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!