Ben Hermans kan terugblikken op een schitterend voorjaar. Na jarenlang in dienst van kopmannen als Gilbert, Armstrong of Schleck, kon hij dit jaar in de finale een paar keer een ontsnapping opzetten en succesvol afronden. De Brabantse Pijl en de slotetappe in de Tour de Yorkshire staan mooi op zijn palmares.

Na een druk voorjaar heeft Ben begin juni een relatieve rustperiode waarin hij even de batterijen oplaadt richting Ronde van Zwitserland en hopelijk ook een eerste Tourdeelname. Daags na een duurtraining staat er een recuperatietraining in de buurt van zijn woonplaats gepland. Ideaal voor mij om hem te vergezellen en Ben het verhaal over zijn schitterende lente te laten vertellen. De Limburger ontvangt me in zijn grote nieuwbouwwoning in een rustige straat in Diepenbeek, waar hij sinds vorig jaar augustus samen met zijn vrouw introk.

Dag Ben, proficiat met je schitterende voorjaar. Het moet je een voldaan gevoel geven dat je in deze periode op training even wat rustiger aan kan doen en kan terugkijken op een schitterende campagne.
"Uiteraard ben ik heel blij met mijn voorjaar. Ik was al een paar jaar goed aan het rijden, maar het valt voor de buitenwereld pas echt op als je aan die goeie benen ook grote overwinningen kan hangen en dat is dit voorjaar eindelijk gebeurd. Ik ben dus een tevreden man."

Is er iets veranderd in je voorbereiding ten opzichte van de voorbije jaren?
"Ik heb een goeie winter gekend zonder veel problemen, blessures of ziektes. Alles verliep dus perfect. De voorbije jaren reed ik steevast ook de Tour Down Under. Als je dan terugkomt, moet je wennen aan het grote tijdsverschil en de lagere temperaturen. Nu heb ik in normale Europese temperaturen kunnen opbouwen naar de belangrijke aprilmaand. Ik hou niet echt van slecht weer, maar als je je voorbereiding doet in Parijs-Nice en in Catalonië, waar het weer ook niet te best was, dan kun je er wel aan wennen. De Brabantse Pijl was eigenlijk mijn eerste wedstrijd met goed weer dit seizoen."

Was dit je beste profcampagne sinds je in 2009 prof bent geworden?
"Ik denk dat 2011 minstens even goed was. Toen finishte ik achtste in de Amstel en reed ik in de klimklassiekers bijna overal de finale, maar het grote verschil is uiteraard dat ik het nu kon afmaken en toen moest werken of in de finale net tekortkwam, waardoor het minder opviel. Doordat ik nu minder had gekoerst tegenover de voorbije jaren, kwam ik nog heel fris aan de start. Ik was ook supergemotiveerd en gebrand om er iets van te maken."

Lees het volledige interview in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het aprilnummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat uiteraard de allesoverheersende crisis niet uit de weg. Mathieu van der Poel verlegt zijn focus naar de mountainbikedoelen, Flandriens Lampaert, Van Avermaet, Naesen, Teuns & Wellens staan op non-actief, kameraden Jasper Stuyven en Mads Pedersen over vriendschap in de koers, Fabian Cancellara over zijn Ronde van Vlaanderen 2010, de dames van Boels-Dolmans, wielerbelofte Ward Vanhoof dompelt ons onder in het koersgevoel, Elke Vanhoof op haar BMX naar Tokio ... De actieve wielerfanaat krijgt minstens evenveel relevante info: de grote raceschoenentest, de ultieme tips om indoor te trainen, review van de Scott Addict RC, mountainbiken in het verrassende Genk, de veiligheid van voedingssupplementen, fietsen in de Bourgogne, Do's & Don'ts over darmparasieten en sauna's, en veel meer!