Weinig zaken zijn zo essentieel voor het fietsplezier als een goede fietsbroek. Cycling.be legde niet minder dan 15 broeken op de testbank.

Als fietser ben je al eens het mikpunt van spot met je gekke, spannende outfit, en als die lycra broek dan ook nog niet voor het nodige comfort zorgt, dan is al die moeite voor niks. Maar hoe zie je door de bomen nog het bos? Waarop moet je letten als je gaat winkelen op zoek naar de perfecte koersbroek?

HET ZEEM

Het leren zeem van weleer heeft plaatsgemaakt voor moderne zemen in alle vormen, kleuren en diktes. Je moet vooral kiezen wat het beste bij jouw rijstijl past, maar er zijn toch enkele algemene regels. Zo moet je erop letten dat de stiksels waarmee het zeem aan de broek zit goed kunnen meerekken. Alle goede broeken gebruiken daarvoor een losse steek die het zeem laat meebewegen met de rest van de broek.

Kies je voor dik of dun? Dat hangt volledig af van jouw voorkeur. Hou er wel rekening mee dat een dik zeem niet noodzakelijk comfortabeler is. Wij hebben al met een dik exemplaar gereden dat alles teveel afknelde, waardoor we net ongemakkelijker rondfietsten dan anders. Te dun is dan weer nutteloos. Algemeen geldt dat je beter kijkt naar de dichtheid van het gebruikte schuim. Als je het zeem indrukt, mag je er niet doordrukken. Een dikker comfortzeem is vaak beter bij fietsen aan een rustiger tempo, terwijl een iets dunner zeem meestal geschikt is voor stevige inspanningen. Maar hier geldt echt wel: probeer zelf en kijk wat bij jou past.

En dan is er nog de vorm. Te breed zorgt voor onnodige ophopingen, te smal is voor veel mensen niet geschikt omdat de zitbeentjes dan op de randen van het zeem gaan schuren. In het pashokje kun je meestal al voelen of de breedte past bij jouw lichaam. Laat je niet misleiden door wilde vormen, verdikkingen en gleuven in het zeem, het is echt wel de kwaliteit van het materiaal dat telt. En vaak zijn degene die er iets subtieler uitzien de betere leerlingen in de klas.

Minstens even belangrijk als de vorm is de plaatsing van het zeem. Terwijl we vorige jaren al te vaak moesten opmerken dat zemen te ver naar voren of achteren waren geplaatst, konden we geen enkele geteste broek hierop betrappen. Een goede vooruitgang!

BRETELLEN

De bretellen zijn typisch voor een koersbroek. Ze zorgen dat je broek op zijn plaats blijft zitten en doen dat liefst op een comfortabele manier. Vroeger durfden die bretellen nog eens afzakken van de schouder, maar de meeste fabrikanten hebben daar intussen een oplossing op gevonden. Onze favoriet is de platte bretel die wel in de lengte maar niet in de breedte rekt, zoals bij de geteste Northwave, Zero RH+ en Sportful. Maar ook veel anderen vonden een oplossing, zoals B'twin en Castelli, die een zacht, plat materiaal gebruiken net op de plaats waar de bretel over de schouder loopt. Bijna alle anderen houden de achterkant samen tot de splitsing net voor de schouders. Ook op die manier gaan de bretellen niet van je schouders afglijden.

STOFFEN

Lycra is nog altijd het standaardmateriaal, maar er zijn intussen al heel wat varianten bij gekomen. Zo vind je bij echte zomerbroeken al ademende panelen ? aan de zijkant, want het moet toch een beetje zedig blijven ? en worden soms reflecterende panelen toegevoegd. Castelli en Sugoi zijn het extravagantst op dat vlak, want ze werkten met stoffen die je een aerodynamisch voordeel moeten geven. Dat soort claims is natuurlijk moeilijk te bevestigen. Wat wel iedereen kan merken en uitmaken voor zichzelf is het gevoel dat hij wil: heb je liever een strakke stof die je spieren goed ondersteunt (en accentueert) of fiets je iets rustiger en heb je liever een zachter materiaal?

BROEKSPIJPEN

De tijd dat er onderaan de broekspijpen een simpele elastiek liep om de broek zo goed en kwaad als mogelijk op zijn plaats te houden, is voorbij. Tegenwoordig vind je op zijn minst silicone grippers aan de binnenkant. De brede elastische band is aan een opmars bezig. Door de ruime breedte vermijd je de 'worstenlook' door een te spannende omklemming en afknelling van de bil. Die band kan dan aangevuld worden met een silicone gripper binnenin of door een rubber coating aan de binnenkant. Mavic en Pearl Izumi werken dan weer met een dubbelgevouwen stof die op die manier een brede band vormt - ook erg comfortabel. Al die middeltjes moeten ervoor zorgen dat de broek niet omhoog kruipt, want als dat gebeurt, zit je binnen de kortste keren met een zeem dat verschuift, dichtplooit en irriteert.

Lees de uitkomst van de test in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

DE GETESTE BROEKEN:
B'twin Aerofit 700
Briko Krono
Castelli Free Aero Race
Ekoï Carbone Gel 2
Giordana Trade Forte FR-C
Mavic HC
Northwave 50/12
Pearl Izumi PRO In-R-Cool
Shimano Originals
Specialized SL Expert
Sportful Super Total Comfort
Sugoi RS Pro
Q36.5 Salopette L1
Vermarc PR.R
Zero RH+ Logo

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!