GCN ging via een labtest na of klikpedalen echt efficiënter zijn dan gewone platte pedalen. Bekijk de verrassende resultaten in dit filmpje!

Simon Richardson van Global Cycling Network ging in het labo van de Universiteit van Bath na of het efficiënter is om klikpedalen te gebruiken in plaats van gewone pedalen. Er werd van uitgegaan dat je met klikpedalen niet enkel naar beneden duwt, maar het pedaal ook omhoog kunt trekken in het tweede deel van de beweging. Aangezien je niets hebt om aan op te trekken bij een gewoon plat pedaal, werd dat type gebruikt in deel twee van de labotest.

De cijfers voor de tien minuten op een helling van 6% bleken erg bij elkaar te liggen. Bij de platte pedalen bleek Richardson zelfs iets minder zuurstof te verbruiken. Daaruit concludeerde hij dat hij met zijn klikpedalen niet omhoog trekt, maar gewoon het pedaal ontlast - iets wat hij dus ook doet bij gebruik van platte pedalen. Maar gooi je klikpedalen niet weg, want als je sprint, trek je wel degelijk ook aan de pedalen en hebben ze dus wel nut.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!