Een Britse student heeft een vrijwel onbreekbaar fietsslot ontwikkeld. Het slot ziet eruit als een simpele doek en overleeft aanslagen van stoer vernielgereedschap zoals hoekslijpmachines en betonscharen.

Ooit werd zijn dierbare mountainbike gesloten. Felix Ure, student productdesign aan de Nottingham University, wilde andere mensen gelijkaardige ervaringen besparen en ontwierp een fietsslot dat dieven voor hoofdbrekens stelt.

Anders dan je van een dergelijk sterk slot zou verwachten, ziet het eruit als een lange doek. De Hench Bicycle Lock weegt niet veel en is gemakkelijk mee te nemen omdat je hem rond de bovenbuis van je fiets te wikkelen.

Binnenin de nylonafwerking loopt sterke Kevlarvezel door twee verharde stalen kettingen. Daardoor is het slot zowel praktisch voor gebruik als onvermurwbaar. Dat bewijst Ure door het onder meer met een hoekslijpmachine, een beugelzaag en een betonschaar te lijf te gaan. Zonder succes.

"Ik weet hoe het voelt als je fiets wordt gestolen", zegt hij. "Een slot dat lang genoeg standhoudt schrikt dieven af." In afwachting van de definitieve lancering van zijn product, is Ure nog op zoek naar financiële steun.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het decembernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en dat kan uitpakken met een exclusieve blik achter de revalidatie van Wout van Aert. Verder: Zdenek Stybar, Yara Kastelijn, Ruben Apers over Bjorg Lambrecht en de veiligheidsproblemen, Erik Dekker, talentdetectie bij Telenet Baloise Lions, bikefitting voor rugpatiënten, De Streekrenner in Noord-Limburg, verantwoord snoepen en energiedips vermijden, een test van drie gravelbikes …