Met de introductie van het CXR 2 WheelSystem brengt Giant de innovaties die al worden toegepast in zijn race- en mountainbikewielen naar de gravelcategorie.

"Specifiek ontwikkeld om veelzijdig ingezet te worden, is het CXR 2 WheelSystem Giants eerste all-road wiel met hookless velgontwerp", klinkt het bij Giant. "Deze technologie heeft zich al bewezen in Giants race en mountainbike WheelSystems en maakt het mogelijk een lichter wiel te maken dat tegelijkertijd duurzamer is en meer controle biedt."

"Eén van de belangrijkste voordelen van hookless velgen is dat door de extra binnenbreedte van de velg een smallere, lichtere band op de velg breder en ronder valt. Het resultaat is een lager gewicht, beter bochtengedrag en meer grip. De velgen van de nieuwe CXR 2 hebben een binnenbreedte van 25 mm (vergeleken met 21 mm op cyclocross- en gravelwielen van de vorige generatie). De wielen zijn geoptimaliseerd voor gravelbanden met een breedte van 38-40 mm, maar zijn ook geschikt voor XC-mountainbikebanden tot 2.3 inch."

Giant Factory Off-Road Team-rijder Carl Decker, een ervaren XC-, cyclocross- en gravelracer, was nauw betrokken bij het ontwikkelen en testen van de CXR 2 en zegt dat de verbetering van de rijkwaliteit onmiddellijk merkbaar is.

"Gravelfietsen evolueren zo snel en de CXR 2 wielen zijn speciaal ontwikkeld voor dit soort gebruik," aldus Decker. "Deze wielen zijn gemaakt om hard en ver te rijden. De grotere velgbreedte geeft je de mogelijkheid om een lichtgewicht band te gebruiken en een stuk meer volume te hebben. Daarnaast kun je een lagere bandenspanning gebruiken. Meer snelheid, meer betrouwbaarheid, meer comfort en meer controle."

De CXR 2-naven zijn ontworpen met nieuwe, nauwkeurig bewerkte onderdelen om de wrijving van de lagers te verminderen en de rolweerstand te minimaliseren. De wielen zijn opgebouwd met standaard j-bend spaken, waardoor ze sterk en gemakkelijk te onderhouden zijn, twee kenmerken die cruciaal zijn voor gravel en adventure riding. "Dit zou een wielset zijn waarmee je de wereld rond zou kunnen rijden," voegde Decker toe. "Als je een spaak breekt, kun je overal terecht voor een vervanging."

Het nieuwe CXR 2 WheelSystem zal terug te vinden zijn op 2021 Giant performance gravelfietsen, waaronder geselecteerde modellen in de Revolt serie en is tevens los verkrijgbaar.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.