De Campagnolo Shamal-wielen scheren al hoge toppen sinds hun introductie in 1992. De hoge velgen waren toen een echte blikvanger, maar deze nieuwe versie belooft ook weer een aantal mooie vernieuwingen.

Dit is Campagnolo's eerste echte wiel dat gericht is op de 'endurance'-categorie. Daarom kreeg hij een nog breder intern profiel dan de huidige generatie Campa-wielen. De interne breedte van 21 mm laat zich perfect combineren met banden van 25 tot 30 mm (en meer, want Campa raadt ze aan tot 65 mm), waardoor de Shamal Carbon Disc een perfecte allrounder is, en zelfs op gravelfietsen zijn mannetje kan staan.

Dankzij de 2-Way Fit-technologie kan je zowel gewone als tubelessbanden monteren. Tubeless monteren gaat zelfs heel vlot, want er zitten geen gaten in het velgbed, aangezien de spaaknippels met magneten op hun plaats zijn geleid en er dus geen velglint moet worden geplaatst. De velg is er bovendien lichter en stijver door. Uit eigen ondervinding kunnen we zeggen dat het ook eenvoudig is om je oude tubelessbanden te vervangen door nieuwe, want het velgbed is in een paar seconden weer proper gemaakt en je verliest geen tijd (en geld) door ander velglint te moeten leggen.

De nieuwe velg is gemaakt van unidirectioneel High Modulus carbon en de hoogte van de voor- en achtervelg verschilt: 40 mm achteraan om maximale reactiviteit en energieoverdracht te garanderen, en 35 mm vooraan om meer controle te behouden, zelfs bij stevige wind. De velg wordt, net zoals de andere carbon velgen bij Campa, niet geverfd: de toplaag is een UV-bestendig hars, waardoor je het materiaal in zijn volle glorie ziet.

Ook de aluminium naven met cup-and-cone lagering zijn nieuw, licht en performant. Ze zijn bovendien eenvoudig af te stellen, zodat er geen speling op komt. Indien gewenst, kan je de lagers vervangen door USB- of CULT-lagers.

Het G3-spaakpatroon is typisch voor Campagnolo. Elk wiel is handgebouwd en volledig gecheckt met elektronische aparatuur.

De Shamal Carbon Disc Brake weegt 1585 gram, is beschikbaar met Campagnolo N3W-cassettebody, maar ook voor Shimano HG en Sram XDR, en kost 1.299 euro. Bekijk het filmpje bovenaan dit artikel om de nieuwe wielen te bewonderen.

Koop of abonneer je nu op cycling magazine

Hij ligt in de winkel: de nieuwe CYCLING! Ontdek het februari-/maartnummer en voel de polsslag van het wielerpeloton. Op de cover niemand minder dan Wout van Aert en Mathieu van der Poel en binnenin het ultieme dubbelportret mét eveneens een duel tussen hun Cervélo en Canyon. Verder: Het wielerjaar 2021 in 15 vragen, verkenning van Omloop Het Nieuwsblad met Bert De Backer, Lotte Kopecky, columnist Oliver Naesen, de fiets van Cavendish en veel meer!