Om kinderen het fietsplezier te laten ontdekken, is een lichte, snelle fiets noodzakelijk. Aan de hand van de BMC Blast 20 verklappen we waarop je moet letten. Verder onderzoeken we hoe je comfortabel met jonge kinderen op fietstrip kan en hoe je een kleuter het snelst kan leren fietsen.

Wie zelf aandacht schenkt aan zijn materiaal, gaat voor zijn kroost vaak op zoek naar een iets mooier alternatief dan de standaardfietsjes. Of misschien ben je net geen materiaalfreak, maar wil je toch weten hoe je het fietsplezier van je kleine koters kan maximaliseren? De basis is simpel: je gaat voor een fiets met de juiste wielmaat volgens de lengte van het kind, met een licht gewicht en onderdelen die zijn aangepast aan de kracht en morfologie van een kinderlichaam.

Onze 'luitenant technisch redacteur' is net geen vijf jaar, maar toen de kans zich voordeed om de nieuwe BMC Blast 20 te testen, wilden we die niet laten liggen. Zowel in zijn lichtblauwe als bronsbruine kleur ziet hij er in combinatie met zijn dikke banden namelijk indrukwekkend uit. Iedereen kan zijn of haar fiets trouwens volledig naar eigen smaak 'customizen', want je krijgt er een hoop stickers bij. Zo maakt iedereen er iets unieks van.

De Blast wil zich voordoen als een echte mountainbike op kindermaat en zo ziet hij er ook uit. Met zijn dikke Kenda Booster-noppenbanden lijkt hij op een MTB met 'plus-size' rubber die in de was is gekrompen. Het frame komt voldoende laag, zodat zelfs kinderen uit de onderkant van de matentabel - de Blast 20 wordt aangeraden voor jongens en meisjes tussen de 110 en 135 cm, maar iets groter dan 110 lijkt ons beter - comfortabel tot stilstand kunnen komen zonder hard op de bovenbuis te belanden. Dat kader is mooi afgewerkt, ziet er luxueus uit, heeft kabels die binnendoor lopen en is afgewerkt met stevige poederlak die wel tegen een stootje kan.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel en op Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het julinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en daarin kunnen we eindelijk concreet vooruitblikken op koers! Dat doen we met Tiesj Benoot, Primoz Roglic, Tim Declercq, vader Wim en zoon Mauri Vansevenant, en Andy Schleck. Om te weten hoe renners de coronaperiode zijn doorgekomen, spraken we trainers van Lotto Soudal en Deceuninck - Quick-Step, en wie zelf iets geks wil doen, krijgt tips van Paul Van Den Bosch over ultracycling. Verder: 10 formidabele fietsroutes in België, een fietstest van de nieuwe Cannondale Scalpel, de beste upgrades voor je racefiets, fietsen in Overijssel, alles over 'intermittent fasting', waarom ook je kind een topfiets verdient en hoe je hem of haar kan leren fietsen, en veel meer!