Shimano's instapgroep voor wie serieus wil mountainbiken, de populaire Deore, kreeg net zoals de duurdere broertjes 12 versnellingen achteraan. Maar daar houden de vernieuwingen op mountainbikevlak niet op...

De nieuwe Shimano Deore M6100 is gemaakt naar het evenbeeld van de jongste XTR, Deore XT en SLX, en is ook volledig compatibel met die modellen, zodat je jouw favoriete set-up kan kiezen volgens jouw rijbehoeften. Om de eenvoud te bewaren wordt de 12-speed enkel geleverd met een enkelvoudig voorblad. Net zoals de andere componenten beschikt de crankset over dezelfde technologieën als de duurdere groepen. Dat betekent dus ook dat de remhendels steviger op het stuur worden bevestigd voor een betere werking, dat de remmen sneller aangrijpen en dat de Microspline-cassette met 10-51-vertanding snel schakelen toelaat, maar alleen past op een specifieke cassettebody. Daarom werd meteen ook een extra wielset (WH-MT601) geïntroduceerd en komen er aparte Microspline-naven op een goedkoper prijspunt beschikbaar.

Er komt meteen ook een nieuwe Deore 11-speed én 10-speed, zodat werkelijk iedereen een echte MTB-groep van Shimano op zijn prijsniveau kan vinden. Die reeksen M5100 en M4100 komen zowel met een dubbel als met een single voorblad beschikbaar.

De nieuwste Deore-onderdelen zijn vanaf de zomer van 2020 in de fietswinkels verkrijgbaar, maar zullen ongetwijfeld ook te vinden zijn op complete fietsen uit modeljaar 2021.

Ook de toppers uit het Shimano-gamma worden uitgebreid. Zo komen er nieuwe 12-speed-cranksets om een perfecte kettinglijn te garanderen in combinatie met de bredere 157 mm O.L.D.-achternaven. Samen met een nieuwe dubbele (2x12) crankset voor 12-versnellingen op Deore-niveau krijg je zo de keuze uit maar liefst 22 verschillende Shimano 12-speed-cranksets: 14 single en 8 dubbele.

Vervolgens zijn drie flat-mount schijfremklauwen (XTR, XT en SLX) met 2-zuigers ontworpen voor crosscountryfietsen. Die zijn geïntroduceerd om rekening te houden met nieuwe ontwerpen van fabrikanten en bieden dezelfde remkracht als hun post-mount XC-equivalenten met 2 zuigers, maar zijn te combineren met remschijven van 140 of 160 millimeter in de plaats van de gebruikelijke maximum van 180 mm.

In het lagere segment verwelkomen we de nieuwe Alivio M3100, verkrijgbaar als 2x9- of 3x9-speed, en de nieuwe Tourney-componenten in 3x7 of 3x6.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!