De meeste fietsers weten wel dat rondrijden met een versleten ketting leidt tot snellere slijtage bij andere onderdelen, maar wanneer je die ketting dan wel moet veranderen? Dat blijft vaak een mysterie. Shimano legt uit hoe je het juiste moment voor vervanging herkent.

"Om te bepalen of je je ketting moet vervangen kan je gebruik maken van een Shimano TL-CN42-kettingchecker", klinkt het bij Shimano. "Met de TL-CN42 (36,99 euro) kan de Shimano-ketting snel, nauwkeurig en eenvoudig op slijtage worden gecontroleerd. Deze slijtage-indicator meet de lengte van de ketting. Wanneer de uiteinden van de kettingchecker in je ketting vallen, is hij versleten. De slijtage-indicator meet de lengte van de ketting zonder speling tussen roller en rollerverbindingsplaat door de rollers in dezelfde richting te geleiden. Als je op tijd de ketting vervangt, gaat je cassette langer mee en dit bespaart kosten."

Null

"Shimano's originele onderdelen zijn ontworpen als groep. Het mixen van onderdelen van verschillende merken kunnen de prestaties van je groep nadelig beïnvloeden en op den duur zorgen voor meer slijtage. Een Shimano-ketting is zo geconstrueerd dat hij perfect past bij de unieke vorm van tanden van een Shimano-kettingblad. Je Shimano Service Center heeft altijd de juiste Shimano-onderdelen op voorraad."

"Wanneer je zelf de ketting wil vervangen, let er dan op dat je de ketting ontvet voordat je hem monteert (en nadien grondig terug smeert, red.) want nieuwe kettingen zijn bewerkt met een conserveringsmiddel en zorg altijd dat de tekst op de ketting naar je toe gericht is, zo monteer je de ketting altijd in de juiste kettingrichting."

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!