Een goed paar raceschoenen zet je energie efficiënt over op de pedalen. Niet alleen de knalharde carbon zool zorgt daarvoor, ook het comfort en de ondersteuning moeten op punt staan. Aan de hand van deze high-tech pantoffels leggen we je haarfijn uit waarop je moet letten als je in de winkel staat.

SHIMANO RC5 (139,99 euro)
De op één na goedkoopste schoen uit de test moet qua design niet onderdoen voor de duurdere modellen. De RC5 (of RC500, zoals hij ook wordt genoemd) vertoont uiterlijk veel gelijkenissen met Shimano's topmodel, de S-Phyre. De Boa-sluiting doet ook hier zijn intrede en werkt uitstekend om snelle aanpassingen te doen. Bovendien is de schoen relatief licht en ventileert hij goed. We kregen zelfs koude voeten bij een frisse, winderige rit zonder overschoenen. Voor de stijfheid doet Shimano hier beroep op met carbon versterkt nylon. Dat is meer dan voldoende voor de meeste mensen, maar biedt vanzelfsprekend een iets minder directe krachtoverbrenging in vergelijking met een moderne, full-carbon zool. Onderaan vind je wel handige streepjes om de plaatjes accuraat te positioneren. De pasvorm is aan de smalle kant, zeker als je instapt, maar het materiaal zet zich wel naar je voet als je hem langer aan hebt. Mensen met een hoge wreef kunnen last ondervinden van de tong, want die zit aan de schoen vast, waardoor hij bij het aantrekken van de schoen kan verplaatsen. Prijs-kwaliteit een topper.
bike.shimano.com 

In het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, lees je de volledige test, inclusief 10 kooptips. Bestel het magazine HIER online of abonneer je HIER! De andere geteste modellen zie je hieronder in beeld. In volgorde is dat: Specialized S-Works 7 (in de correcte kleur, want in het magazine staat de oudere kleurstelling), Bontrager Ballista Knit, Mavic Cosmic Elite SL, Suplest Road Pro, Fizik Vento Powerstrap R2 Aeroweave, Sidi Sixty, Cube Road C:62 SLT, Pearl Izumi Road V5 en Scott Road RC Evo.

Null

Null

Null

Null

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het meinummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en gaat de hete hangijzers niet uit de weg. Remco Evenepoel heeft het over de coronacrisis, motivatiebronnen en zijn BV-statuut, Erwin Vervecken kon uiteraard niet normaal op pad met Thomas De Gendt, maar ging wel zwiften met de hardrijder, en zes andere profrenners verklappen hun bezigheden in deze tijden. Verder: Dagboek van een wielerbelofte, 10 hoogtepunten uit het voorbije Giro-decennium, het wielersprookje van Alexander Richardson, de mooiste zomeroutfits van 2020, fietstest van de Specialized Allez Sprint Disc, het gravelproject met de Van Nicholas Rowtag en Campa Chorus, de fysieke gevolgen van corona, hoe je structuur en afwisseling in je coronatrainingen krijgt, 4 eenvoudige fietsherstellingen voor thuis, 5 moderne zadels (waaronder de 3D-geprinte fizik Adaptive) getest, en veel meer!