Wie al even met de fiets rijdt, weet dat hij altijd bij Shimano kan aankloppen als hij op zoek is naar een no-nonsense, betrouwbare wielset. Wij trokken met extra veel gewicht op pad met de opvolgers van de alom bekende Ultegra-wielen om uit te zoeken of ze nog altijd quasi onbreekbaar zijn.

De WH-RS700-TL (769 euro) vervangt de vroegere Ultegra-wielen en acteert op hetzelfde niveau in het gamma. De velg is van aluminium met een carbon bovenlaag. Zo blijft het gewicht steken op een aangename 1540 gram. De voorvelg is lager dan de achtervelg, omdat vooraan gewicht en acceleratie belangrijk zijn, terwijl je achteraan wat extra stijfheid en stevigheid kan gebruiken. Het resultaat is een mooie, sobere en lichte wielset voor het snelle maar ook het stevige werk, want we gebruikten ze voor een loodzware tocht met fietstassen.

De velgen hebben een interne breedte van amper 15 millimeter, terwijl dat tegenwoordig rond de 20 millimeter zit, om beter te passen bij de bredere banden. Toch zijn ze tubeless-ready en krijg je tubelessventielen meegeleverd. Zoals bij de meeste Shimano-wielen gaat de montage van tubelessbanden vlot. "Ik heb nog nooit op zo'n goede allroundset gefietst", liet een van de testers noteren. En met de voor Shimano typische cup & cone-lagers ben je verzekerd van jarenlang fietsgenot.

Deze test verscheen in het oktobernummer van cycling.be magazine. Abonneer je HIER, mis geen enkele materiaaltest meer én krijg er een gratis en handig fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

De Fietsgids 2021 van cycling.be magazine ligt vanaf nu in de winkel en daarin ontdek je niet minder dan 55 racefietsen, gravelbikes en MTB's, waarvan we er ook nog een aantal hebben getest, zoals de illustere Specialized Aethos, de Tour-winnende Colnago V3Rs, de snelle Canyon Aeroad CFR, comfortabele Look 765 Optimum+, Trek Émonda SL 7, Prorace Randa DSQ ... Daarnaast presenteren we 7 formidabele fietsen om van te dromen, de opvallendste fietstrends voor 2021, de beste race-, gravel- en MTB-accessoires, de diepste geheimen van de Shimano GRX-gravelgroepen, een vergelijking tussen een trainings- en raceband, en tussen een aero- en een gravelwiel.