Gravelbikes zijn hot en ademen avontuur, maar in welk opzicht verschillen ze nu precies van een crossfiets? Wij zochten het uit door van elk type één nieuw exemplaar te testen, namelijk de Trek Crockett en de voor 2020 met de nieuwe Shimano GRX-groep aangeklede Canyon Grail CF SL.

TREK CROCKETT 4 DISC: ALU CROSSER MET CARBONAMBITIES

Trek koos de nederige Crockett uit om wereldkundig te maken dat het een nieuwe bracketstandaard zal gebruiken. De compleet vernieuwde aluminium crossfiets heeft echter meer in petto dan enkel dat. Het frame werd namelijk 200 gram lichter en ziet eruit als een carbon exemplaar.

detail

CANYON GRAIL CF SL 8.0: ECHTE GRAVELFIETS KRIJGT ECHTE GRAVELGROEP

Wil je opvallen met je gravelfiets, dan is de Grail een goede optie. Het 'dubbeldekstuur' zuigt alle aandacht naar zich toe en de nieuwe blauwe kleur voor modeljaar 2020 doet de rest. Niet alleen het likje verf veranderde, want de Grail krijgt nu de gloednieuwe gravelgroep van Shimano omgegord. Zet deze Canyon daarmee een stap vooruit?

detail

WAARIN VERSCHILT EEN GRAVELBIKE VAN EEN CROSSFIETS?

Als je het simplistisch wil uitdrukken, is een crossfiets gericht op een agressieve rijstijl die van pas komt op een licht offroadparcours met korte bochten, terwijl een gravelfiets je vooral met meer vertrouwen een technischer parcours wil laten afleggen, waardoor stabiliteit en comfort veel belangrijker zijn. We zetten de specifieke karaktertrekken van elk type fiets op een rij, zodat jij weet welk model het best bij jou past.

Stabiliteit
In een veldrit moet je fiets meteen reageren op elke impuls, maar van een gravelbike verwacht je eerder een stabiele wegligging. Zoals je ziet bij onze testfietsen, heeft een gravelfiets dan ook een langere wielbasis. Meestal zorgt een breder stuur ervoor dat je toch snel genoeg kan sturen, volgens hetzelfde principe als een mountainbike. De naar buiten staande beugels van de typische gravelsturen versterken die MTB-invloed.

Comfort
Een crossfiets moet voornamelijk snel gaan, maar bij een gravelfiets is comfort wel van belang, aangezien velen dat soort fietsen gebruiken om lange avonturen aan te gaan. Bij de Canyon Grail zien we alleen de buigzame zadelpen en de flexibele bovenkant van het stuur, maar de nieuwe Niner (zie reportage over Eurobike) heeft bijvoorbeeld vering voor- en achteraan.

Lees het volledige artikel in de crossgids van cycling.be magazine, nu in de winkel! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer ligt nu in de winkel en je krijgt er zomaar de Crossgids bij. Daarin vind je alle renners, alle topcrossen en een analyse van de kalenderwijzigingen, Sven & Thibau Nys, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema, Tormans CX met Quinten Hermans en Corné van Kessel, Masterclass crosstubes, en fietstests van de gravelbikes van crossexperts Canyon, Stevens & Ridley. In het gewone nummer ligt de focus dan weer enerzijds op de voorjaarsklassiekers die in het najaar worden verreden (met Greg Van Avermaet) en anderzijds de Giro (met Steven Kruijswijk), tips hoe je het herstel kan bevorderen, de mirakelzege van Johan Museeuw in Roubaix, en veel meer!