Specialized vindt dat het de limieten van het traditionele zadel met schuimvulling heeft bereikt. Intussen testen de profrenners een 3D-geprinte versie van de Power en die valt op door zijn roosterstructuur die zich aanpast aan de anatomie van de fietser. De naam, Mirror Technology, reflecteert dat principe.

Specialized benut een technologie die is ontwikkeld door een Californisch bedrijf om via een proces van digitale lichtsynthese (Digital Light Synthesis) een vloeibaar polymeer te 3D-printen. Die nieuwe productiemethode kan volgens Specialized de schuimvullingen overal vervangen en kan voordelen hebben op elk contactpunt. Dat lijkt mogelijkheden te openen voor toepassingen aan het stuur en in schoenen, als we tussen de lijnen lezen.

Een Mirror-zadel kan de anatomie van de fietser nabootsen, het comfort verhogen en blessures vermijden, vermeldt het persbericht. De technologie zou volgens wetenschappelijke tests al hebben bewezen dat het comfort op de zitbeentjes van zowel mannen als vrouwen verbetert en ze zou potentieel hebben om het bekken te stabiliseren en trillingen te dempen. Momenteel testen de gesponsorde ploegen, Deceuninck-Quick-Step en Bora-Hansgrohe op de weg en Specialized Racing op de mountainbike, de nieuwe prototypes. Het eerste afgewerkte product met Mirror Technology, de Power Mirror, moet begin 2020 al op de markt komen. Gezien mountainbiker Christopher Blevins zo'n Power Mirror al succesvol heeft getest tijdens de werelbekerwedstrijd in Val di Sole lijkt het zadel alvast bestand tegen de harde klappen van het mountainbiken.

Null

De gepatenteerde roosterstructuur bestaat uit 14.000 dragers en 7.799 knooppunten en is zo uniek dat je letterlijk duizenden verschillende dichtheden van schuim zou moeten gebruiken in één zadel om hetzelfde effect te hebben. Specialized werkt daarvoor samen met het Silicon Valley-bedrijf Carbon, dat Digital Light Synthesis introduceerde. Het laat niet alleen toe om de structuur oneindig vaak aan te passen, wat de mogelijkheid opent om echt een zadel op maat te maken, maar ook om de ontwikkelingstijd drastisch te verkleinen. In minder dan een jaar tijd werden 70 ontwerpen doorlopen en werd er in amper één dag van een concept tot een bruikbaar zadel gekomen. Het lichtproces print de roosterstructuur van een vloeibaar polymeer, waarna een tweede chemische reactie volgt in een oven met een gedwongen circulatie om de uiteindelijke eigenschappen van het materiaal te versterken en vast te zetten.

Null

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!