Cannondale bewees al meerdere decennia dat het kan omgaan met aluminium. De CAAD-reeks vergaarde al snel een ijzersterke reputatie en nu komt daar de jongste evolutie bij, de volledig nieuwe CAAD13.

De nieuwe CAAD13 is volgens Cannondale sneller, soepeler, comfortabeler en heeft meer mogelijkheden dan ooit en is ontwikkeld om de strijd aan te gaan met carbon fietsen van de concurrentie, behalve op het gebied van prijs.

De extra snelheid is het gevolg van een licht, geïntegreerd ontwerp met een nieuwe familie van sterk ingekorte buizen in druppelvorm - het doet erg denken aan de zopas geïntroduceerde SuperSix. Deze minimalistische profielen wegen even veel en zijn even stijf of stijver dan ronde buizen. Ze kunnen de aerodynamica tot 30% verbeteren en zo zorgen voor meer snelheid met minder inspanning, belooft de Amerikaanse fabrikant.

"Elke nieuwe CAAD-fiets die we ontwikkelen, is beter dan de vorige versie, maar de CAAD13 stuurt ons radicaal in een nieuwe richting," zei David Devine, Global Product Director, Cannondale Pavement. "Met de CAAD13 leggen we de nadruk op aspecten die het rijden werkelijk verbeteren, met name minder weerstand, comfort en uitgebreide mogelijkheden, en dit alles zonder extra gewicht."

Om het comfort en rijgevoel van de CAAD12 te verbeteren, een fiets die bekendstaat voor zijn soepel rijgedrag, is de nieuwe CAAD13 uitgerust met verlaagde achtervorken, een interne zadelpenklem en een geïntegreerde 27 KNØT-zadelpen, een combinatie die de prestaties van het frame verdubbelt. Hij rijdt zo soepel dat Cannondale heeft verklaard dat de mythe van het voordeel van carbon in comfort ten opzichte van aluminium verleden tijd is.

De nieuwe fiets behoudt het intuïtieve stuurgedrag en het explosieve reactievermogen die rijders inmiddels verwachten van CAAD-fietsen. Tegelijkertijd is de speling verhoogd om 30 mm brede banden (28 mm op de velgremversie) te kunnen monteren voor extra comfort en mogelijkheden op ruwere ondergronden.  

Met details zoals twee mogelijkheden voor het plaatsen van de bidonhouders op de onderbuis, voor minimale weerstand met één bidon (laag) of meer hydratatie met twee bidons (hoog), Speed Release-steekassen, en strakke, makkelijk te onderhouden interne kabelgeleiding, is de CAAD13 niet alleen de beste aluminium racemachine die Cannondale ooit heeft gemaakt - het is ook een passende hulde aan het dertiende element van het periodiek stelsel.

De nieuwe CAAD13 voor mannen is er in 3 uitvoeringen met schijfremmen en 2 met velgremmen, in de maten 44, 48, 51, 54, 56, 58, 60 en 62, en voor vrouwen in 1 uitvoering met schijfremmen en 1 met velgremmen, in de maten 44, 48, 51 en 54. Prijzen gaan van 1.699 tot 2.799 euro.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Een Tourgids in augustus? In 2020 kan alles! Je vindt hem apart in de rekken ofwel bij het septembernummer, nu in de winkel en onze webshop! Jurgen Van den Broeck analyseert de ritten en favorieten, Tom Dumoulin rekent af met rotjaar 2019, Dylan Teuns vertelt alles over zijn zege op La Planche des Belles Filles, we blikken vooruit op de strijd tussen Ineos en Jumbo-Visma, gaan fietsen met Steff Cras, verkennen de koninginnenrit, verklappen de geheimen achter hoogtestages en nog veel meer! In het gewone septembernummer vind je Victor Campenaerts, Annemiek van Vleuten, een vooruitblik op het BK en de BinckBank Tour met Sep Vanmarcke en Jasper Stuyven, Bernard Hinault, belofte Ward Vanhoof die zich kon meten met de grote jongens in de eerste koers op Belgische bodem, fietstests van de Specialized Tarmac SL7 en BMC Teammachine, Heuvelland met de MTB, tips voor een perfecte traptechniek, en nog veel meer!