Vorige week al stelde Look met de E-765 Optimum haar nieuwe E-racefiets voor, nu komen daar met de 765 Gravel RS en de E-765 Gravel nog eens twee modellen bij. Zoals de naam doet vermoeden maakt Look met deze twee modellen zijn debuut in het trendy gravelsegment.

Net als de elektrische racefietsen winnen ook gravelfietsen steeds meer aan populariteit. Look speelt kort op de bal door in één klap zowel een gravelmodel als een E-gravelfiets op de markt te brengen.

Van gravelbikes wordt wel eens gezegd dat je er op alle terreinen mee uit de voeten kan. Dat namen ze bij Look wel erg letterlijk want bij de Franse fabrikant maken ze zich sterk dat deze fiets overal kan uitblinken: op het asfalt, over gravelwegen, door het bos en zelfs op een veldritparcours.

Het frame liet Look om die reden goedkeuren door de UCI opdat men er ook veldritwedstrijden mee zou kunnen betwisten. We zijn niet helemaal zeker of de Gravel RS daarvoor de juiste keuze is, maar een prima allrounder is het wel degelijk.

Het lichte carbon frame brengt slechts 1,2 kilo op de weegschaal, de voorvork weegt 350 gram. De achterbrug is asymmetrisch met een lagere 'drop' aan de aandrijfkant. Dat geeft de mogelijkheid om zowel met een enkel als een dubbel tandwiel vooraan te fietsen en je kan hierdoor ook bredere banden monteren, tot maximaal 700c x 40 mm en (met de kleinere velgmaat) 650b x 55 mm.

Een oversized trapas ten slotte zorgt voor meer stijfheid en een efficiënte krachtoverbrenging bij elke pedaaltrap en de gekende Direct Drive-cockpit zorgt voor een nauwkeurige en directe aansturing van de fiets.

De 765 Gravel RS komt er in drie uitvoeringen. Het topmodel is uitgerust met Sram Force 1X en heeft een adviesprijs van 4.299 euro, voor de Shimano Ultegra-uitvoering betaal je 3.999 euro en aan het instapmodel met Shimano 105 hangt een prijskaartje van 3.599 euro.

OOK ELEKTRISCH

Wie een (elektrisch) duwtje in de rug verkiest tijdens zijn offroad-ritjes kan voor de E-765 Gravel opteren. Het frame verschilt qua samenstelling van verschillende carbonvezels lichtjes van de 'normale' gravelfiets maar het grootste verschil zit 'm uiteraard in de batterij en motor.

Daarvoor doet Look net als bij haar E-racefiets een beroep op de samenwerking met Fazua, wiens motor en batterij slechts 4,6 kilogram extra op de weegschaal brengen. Het brengt het totaalgewicht van de E-765 Gravel op 13,6 kilo. In vier verschillende standen kan de elektrische assistentie ingesteld worden via een knopje op het stuur, de hoogste stand levert daarbij maar liefst 400 watt extra vermogen.

Wie het elektrische gravelmodel in huis wil halen, zal hiervoor wat dieper in de geldbuidel moeten tasten. De 'high end'-uitvoering met Sram Force 1X kost 6.499 euro, iets gunstiger geprijsd is de met Sram Rival 1X afgemonteerde versie: 5.799 euro.

GELIMITEERDE GRAVELPEDALEN

Ter gelegenheid van de lancering van deze twee nieuwe gravelmodellen brengt Look ook een gelimiteerde oplage uit van de X-Track-pedalen in een knappe brons-bruine uitvoering. Slechts 2.000 paar van deze democratisch geprijsde (48,9 euro) offroad-pedalen werden geproduceerd in de fabriek in Nevers, snel zijn is dus de boodschap.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!