Je hoort vaak zeggen dat je onder de 40 kilometer per uur geen voordeel haalt uit aerodynamische ingrepen. Specialized onderzocht in de eigen windtunnel hoeveel winst je behaalt met een strakke outfit tegenover een losse tenue.

Chris Yu en Jesse Frank van Specialized onderzochten in hun windtunnel in Morgan Hill het verschil tussen een losse gravel-/MTB-outfit en een strak racepak. De fiets en helm bleven gelijk. Om de typische omstandigheden op een gravelfiets te simuleren, hielden ze de snelheid op 30 km/u.

Op een afstand van 40 kilometer spaarde de strakke outfit maar liefst vier minuten uit. Dat bevestigt nog maar eens hoe belangrijk fietskleren zijn voor de aerodynamica.

Koop of abonneer je nu op cycling.be magazine

Het oktobernummer van cycling.be magazine ligt nu in de winkel en je krijgt er de Crossgids met complete veldritkalender en vooruitblik van Paul Herygers bovenop! Blikvangers zijn Mathieu van der Poel, het trio Eli Iserbyt, Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout, de terugkerende Jolien Verschueren, Dylan Teuns, Laurens de Plus, Hennie Kuiper, Ilan Van Wilder,... Voorts gaan we achter de schermen bij Telenet Baloise Lions, zoeken we de crosskampioenen van de toekomst, zetten we een crossfiets van Trek en gravelbike van Canyon naast elkaar, vertellen we over onze tochten in Oostenrijk en Catalonië, gaan we trends spotten op Eurobike, zoeken we waarom de ene persoon meer calorie�n verbrandt dan een andere, en veel meer!