Met een korte tijdrit in Utrecht, een waaierrit door Zeeland met aankomst op Neeltje Jans en de derde etappe van Antwerpen naar Hoei, strijkt de Tourkaravaan na vijf jaar opnieuw in Nederland én België neer.

GEDULD UTRECHT EN ZEELAND BELOOND
In 2010 werd Rotterdam boven Utrecht verkozen als startplaats voor het Tourcircus en moest de domstad zich troosten met een aankomst van de Giro d'Italia, maar vijf jaar later is de droom van initiatiefnemers Jeroen Wielaert en Jan Fokkens uitgekomen: Le Grand Départ gaat dit jaar in het centrum van Nederland door. Vervolgens is Zeeland aan de beurt voor een ritaankomst. Niet in een stad dit keer, maar in het hart van de Deltawerken: op werkeiland Neeltje Jans. Zowel de stad Utrecht als de provincie Zeeland moesten de afgelopen jaren slikken als het over de Tour ging. In 2010 kreeg Utrecht de steun van de KNWU toen gevraagd werd te bemiddelen tussen hun Tourambities en die van Rotterdam, maar het was uiteindelijk de Nederlandse havenstad die het zo gewenste telefoontje kreeg van ASO.

Wel kreeg initiatiefnemer Jeroen Wielaert - die jaren voor de NOS verslag deed uit de Tour en samen met Jan Fokkens het eerste plan in 2002 al op een bierviltje neerkrabbelde - te horen dat uitstel geen afstel betekende voor de universiteitsstad. De eerste etappe van de Tour wordt een tijdrit van 13,8 kilometer door de Utrechtse binnenstad.

Een dag later neemt de Tour langzaam afscheid van Utrecht met nog een rondje door de omgeving en wordt koers gezet naar Zeeland. Onderweg wordt Rotterdam aangedaan en vervolgens is Zeeland geen doorkomstprovincie en smaakmaker - zoals in 2010 - maar eindpunt van de tweede rit. Nederlandser kan het plaatje niet: de sluizen van de Deltawerken. Het werkeiland van waaruit de Oosterscheldekering werd aangelegd is nu de plek waar de finishlijn ligt.

ZOT VAN A EN VAN DE TOUR
Maandag 6 juli start de derde etappe van de Tour de France editie 2015 in Antwerpen, vijf jaar na de vorige passage. Om deze even onvergetelijk te maken als die van 2001 en 2010, hebben 't Stad en de organisatie kosten noch moeite gespaard om de geesten van de Antwerpenaren helemaal onder te dompelen in de juiste wielersfeer. De registers worden stevig opengetrokken voor de komst van de Tour. In de weken voorafgaand aan de start zal het straatbeeld in Antwerpen langzaam maar zeker geel kleuren dankzij een zogenoemde citydressingcampagne. Samen met de start van de koopjesperiode verwacht het stadsbestuur enkele honderdduizenden bezoekers.

Het wordt ongetwijfeld hét Antwerpse topweekend van 2015. En er staat heel wat op het programma: - Iedereen kan op zaterdag en zondag deelnemen aan een gratis recreatieve rit of een familietocht. In beide gevallen wordt een deel van het parcours aangedaan. Voor families is er een gezinsfietstocht met een leuk parcours en gezamenlijke start. De meer geoefende wielerbenen kunnen kiezen uit een tocht van 78 of 115 km. Start en aankomst van de fietstochten bevinden zich in Park Spoor Noord en alle tochten passeren langs het officiële Tour de France-park, dat het hele weekend doorlopend open is. - Op 4 juli is er ook al koers in de binnenstad. Antwerpen biedt namelijk al enkele jaren plaats aan de start van de Sint-Martinusprijs, een belangrijke wedstrijd voor junioren. Na de start op de Grote Markt in 2013 en aan het MAS in 2014, wordt er dit jaar opnieuw vertrokken vanop de Grote Markt. Zo kunnen jonge renners zich heel even Contador, Nibali of Froome wanen. Afspraak op zaterdag.

De Groenplaats dan, die zal net als het straatbeeld steeds meer geel kleuren naarmate de dag van de Tour dichterbij komt. Het stadsplein wordt omgetoverd tot een gratis fanpark waar de beleving vooropstaat. Dat betekent kijken, horen en proeven. Al wie zin heeft om de Tour op groot scherm te volgen, is op de Groenplaats aan het juiste adres. Voor wie het actiever wil maken, is er ruimte voor workshops en andere animaties. Net als in de koers mag eten en drinken niet ontbreken, maar dat zal in de binnenstad geen probleem vormen, vermoeden wij. Dat alles wordt ook nog overgoten met enkele optredens, dus zit je gebeiteld op de Groenplaats. Het fanpark is geopend op zaterdag 4 juli (13u00-18.30 u.), zondag 5 juli (9.00-18.30 u.) en maandag 6 juli (10.00 u.-18.30 u.).

VOOR IEDER WAT WILS
Maandag 6 juli volgt dan D-day, de dag waarop de renners 154 kilometer voorgeschoteld krijgen. De rit brengt het peloton van Antwerpen naar Hoei, dwars door België. Halfweg passeert het peloton vlak bij Kiezegem, heilige wielergrond, want het geboortedorp van Eddy Merckx, die op 17 juni zeventig werd. In de finale volgen met Côte de Bohissau, Côte d'Ereffe, Côte de Cherave en Muur van Hoei de gekende hellingen uit de Waalse Pijl. In Hoei volgt waarschijnlijk het gekende procedé: een stormloop naar de voet van de Muur, waar de weg zich plots omhoog slingert met percentages tot 20%. Van een lightversie voor een slopende rittenkoers is geen sprake, want de lengte van de Muur bedraagt nog steeds 1,3 kilometer en het gemiddelde stijgingspercentage is ook nog steeds 9.6 %. Boven wacht de ritwinnaar niet alleen etappewinst en mogelijk een kleine bonus: er vallen ook bonificatieseconden te verdienen. Tien voor de winnaar, zes voor nummer twee, vier voor nummer drie. Een gooi naar geel behoort in Hoei zeker tot de mogelijkheden.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!