Met een negende plaats was Laurens ten Dam vorig jaar de beste Nederlander in de Tour de France. Daarmee bevestigde hij nog maar eens dat hij er altijd staat als de ploeg hem nodig heeft, ook als een aanvankelijk als kopman aangestelde ploeggenoot minder presteert dan verwacht. Zelfs nu Lotto NL-Jumbo start met vier klassementsrenners, heeft hij vertrouwen in een goede Tour voor zichzelf. "Ik zal wel moeten, want mijn voorjaar was helemaal niets."

Een aantal gebroken ribben opgelopen in de Ronde van Catalonië, ziek geworden in de Ruta del Sol. Het voorseizoen van Laurens ten Dam was door pech niet om over naar huis te schrijven, zo oordeelt hij dus zelf ook. "Pas in Californië - waar ik vooral in dienst van Robert Gesink reed - voelde ik iets van de vereiste vorm komen. Ik werd tiende in de etappe naar Mt. Baldy en dat was eigenlijk tot de Ronde van Zwitserland mijn beste prestatie van dit seizoen. Maar het was wel even prettig om toch een uitslag te hebben staan in 2015."


"Ik ben daarna net als vorig jaar op hoogtestage geweest in de Verenigde Staten. Daar heb ik een aantal flinke trainingen afgewerkt en veel hoogtemeters gemaakt. En daar voelde ik dat de Tourvorm eraan zat te komen, Zwitserland hoefde me daarna alleen nog maar de bevestiging te geven. Je bent op zoek naar het goede gevoel, wil de zon in je spaken zien schijnen, zoals wij zeggen. Op de een of andere manier ben ik altijd klaar voor de Tour, ik denk dat er ook een mentale gretigheid is om er in die periode te staan. De mensen verwachten me daar, de ploeg verwacht me en daar wil ik dan ook voor zorgen."

De hoogtestage is dus teruggekeerd in zijn voorbereiding op de Tour de France. "Toen ik in 2013 dertiende werd in de Tour, vroeg ik me af hoe ik nog verder kon verbeteren. Ik ging kijken naar de voorbereidingen van de mannen voor mij in het klassement en kwam erachter dat ze allemaal op grote hoogte hadden getraind. Toen vond ik dat ik niet langer mocht twijfelen, ondanks een mindere eerdere ervaring met dit fenomeen. Ik moest proberen of het mij ook soelaas bood. Dat bleek vorig jaar zo te zijn, dus planden we ook dit jaar een hoogtestage in."

Lees het volledige interview in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!