Je hebt van die streken die alles te bieden hebben voor een prachtige wielertocht, maar toch een blinde vlek zijn in het collectieve wielergeheugen. Bouillon en de kronkelende benedenloop van de Semois staan wat dat betreft voor ons op één.

Bouillon heeft de wielerhistorie natuurlijk tegen zich: die is er niet. Of toch: in 1959 en 1967 was Bouillon een etappestad in de Ronde van België. Voor het overige blijven Bouillon en de Semois een mekka voor vliegvissers en burchtliefhebbers.

HOOGTEMETERS TE GRABBEL

En toch heeft het fietsers misschien meer te bieden dan welke andere Ardense regio ook. De streek is dunbevolkt, dus veel verkeer rijdt er nergens - zelfs wanneer toeristen elders massaal de baan op trekken. De wegen zijn er trouwens goed aangelegd, met lange hellingen en brede, snelle afdalingen. En er is de Semois: nergens schuurt die zich dieper door het beboste Ardense plateau dan in haar benedenloop tussen Bouillon en haar monding in het Franse Monthermé. Dat betekent klimmen. De tocht die wij er uittekenen, biedt op een afstand van 128 kilometer ruim 2000 hoogtemeters. Vijf keer duik je naar de rivier en klim je de vallei weer uit. Dat leek ons genoeg, maar veel puzzelwerk was er niet voor nodig. Wie een beetje combineert, lapt er zo duizend hoogtemeters bij.

Lees de volledige reportage in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!

Download hier onze route in en rond Bouillon.

Download hier onze route van Dieppe naar Etretat in Normandië.

Download hier onze route in en rond Livarot in Normandië.

Download hier de video van onze lezerstrip naar de Pyreneeën.