Deze maand wordt in Slovenië de finale van de UCI World Cycling Tour georganiseerd. Cycling.be ging het parcours verkennen en de fietsvriendelijkheid van het land meten.

De aanleiding waarvoor wij naar Slovenië afreisden, is de finale van de UCI World Cycling Tour (UWCT). Tussen 28 en 31 augustus komen de beste wielertoeristen uit alle hoeken van de wereld naar de hoofdstad Ljubljana voor het wereldkampioenschap voor amateurs. Die rit passeert ook voorbij ons hotel in Vrnhika, een stadje twintig minuten buiten Ljubljana. Wij starten hier om de mooiste (en minst drukke) delen van het parcours te ontdekken. Onze eerste 25 kilometer klimmen gezapig. Erg steil wordt het nooit, terwijl het asfalt meestal comfortabel fietst: een echte loper dus. Voorbij Logatec draaien we onze koers noordwaarts, richting bergen. Daar is de bewoning veel spaarzamer uitgestrooid en dat merk je ook aan het verkeer dat afneemt.

We fietsen steeds dieper de bergen in en denken dus alleen maar aan klimmen. Maar voorbij Godovic werpt weg 102 zich tussen rotsen een nauw dal in. De bochten blijven overzichtelijk, zodat we best vaart maken. Op zo'n moment mag je concentratie niet verslappen. Met een half oog denken we dus onderweg een glimp van een waterval gezien te hebben ? maar we kunnen ons ook vergissen. In Idrija worden we verwelkomd met een heuglijke mededeling: de stad prijkt sinds 2012 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat heeft ze volledig te danken aan haar kwikzilvermijn.

SLOVENIË PRAKTISCH

Slovenië grenst onder andere aan Italië en Oostenrijk en heeft een korte kuststrook langs de Adriatische Zee. In het westen en noorden is het land bergachtig, met uitlopers van de Julische Alpen. De oppervlakte bedraagt 2/3 van deze van België, terwijl er amper twee miljoen inwoners leven. De hoofdstad is Ljubljana.

FIETSEN
Dankzij de grote diversiteit aan landschappen heeft het land fietsers veel te bieden. Langs de kust (Koper, Piran) fiets je bijvoorbeeld relatief vlak in een mediterraan klimaat. In de Alpen vind je bergpassen tot circa 1.700 meter en verder rustige bergwegen. Als je de hoofdroutes vermijdt, heb je nooit last van druk verkeer. In het noorden, rond Bled en Kransjka Gora, wordt er veel gemountainbiket. Door de band word je als fietser door chauffeurs gerespecteerd. Hotelaccommodaties kunnen een officieel fietslabel verdienen (1 tot 5 fietsen). Dat beoordeelt hun fietsvriendelijkheid. Ons hotel Mantova in Vrnhika wordt vaak door fietsers bezocht. Er is onder andere een fietsgarage die afgesloten kan worden. De kamers zijn ruim en het ontbijt uitgebreid (www.mantova.si).

UCI WORLD CYCLING TOUR
De UCI World Cycling Tour (UWCT) is sinds 2011 een reeks van een twaalftal wielerwedstrijden voor amateurs en masters. Deze races worden over de hele wereld georganiseerd. De beste 25% van elke race (per leeftijdscategorie) wordt toegelaten tot het World Championship van de UWCT - zeg maar het wereldkampioenschap voor amateurs. Dat WK wordt dit jaar gehouden van 28 tot 31 augustus in en rond Ljubljana, in Slovenië. Voor de wegrit zijn er twee afstanden: 97 km en 156 km. Het parcours is grotendeels hetzelfde als dat van de Maraton Franja (www.franja.org), een jaarlijkse cyclosportieve die begin juni georganiseerd wordt.

De UWCT is opgezet om het project 'Cycling for All/Fietsen voor Allen' op wereldschaal te promoten. Daarom zijn de wedstrijden over de hele wereld verspreid. In België maakt de Gran Fondo Eddy Merckx in Andenne deel uit van de UWCT.
Meer info via www.uciworldcyclingtour.com, uwct-en.franja.org of via www.cyclingslovenia.com (ook voor verhuur van degelijke en betaalbare wegfietsen).

ONZE ROUTE
Wij fietsten een tocht van 113 kilometer waarin we de mooiste passages van de korte en de lange UWCT-rit combineerden. Onze startplaats is het stadje Vrhnika, 20 kilometer ten zuiden van Ljubljana. Onderweg zijn er drie beklimmingen (tot maximaal 800 meter; totaal hoogteverschil: 1.300 meter). De moeilijkheidsgraad is te vergelijken met een rit door het middengebergte.

Onze route kun je hier downloaden.

ALGEMENE INFO
Meer info via www.slovenia.info.

Lees de volledige reportage in het augustusnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel!