Ons land heeft nooit een grote karatekampioen afgeleverd, maar toch behoort een karatetrap tot het collectieve geheugen van de Belgische sportfanaat. Een karatetrap van een veldrijder dan nog. Vijftien jaar is het intussen geleden dat Bart Wellens de veldritwereld op z'n kop zette toen hij in Overijse het begrip 'antwoorden met de benen' iets te letterlijk nam.

We schrijven 18 december 2005 als in Overijse de Druivenveldrit verreden wordt. De 'moeder aller crossen' wordt zoals gewoonlijk als losse wedstrijd georganiseerd (pas sinds dit jaar maakt de Druivencross deel uit van de Wereldbeker, red.), maar is en blijft een klassieker die iedereen op zijn erelijst wil. De topfavoriet voor quasi elke veldrit in die tijd is wereldkampioen Sven Nys, en dat is in Overijse niet anders. Nys heeft het jaar voordien zowat alles gewonnen wat er te winnen valt, maar zijn grote rivaal Bart Wellens is na een pechseizoen uit op revanche. De wederopstanding lijkt er ook effectief te komen wanneer de Kempenaar vroeg op het seizoen drie overwinningen pakt en de eerste twee Superprestigemanches op zijn naam schrijft.

Het talrijk opgekomen publiek in Overijse verwacht een open strijd tussen de twee tenoren, maar Nys mist zijn start en duikt pas als achttiende het veld in. Terwijl de 'Kannibaal van Baal' zijn inhaalrace inzet, valt Wellens aan en vergaart hij al snel een bonus van vijftien seconden. Een ontketende Nys geeft zich echter niet gewonnen en sluit in ronde drie alweer aan. De regen van de voorbije dagen heeft de omloop er niet minder glibberig op gemaakt. Wellens' voorwiel schuift weg in een technische afdaling, Nys demarreert en de onfortuinlijke Kempenaar wordt ook door Lars Boom en Gerben de Knegt voorbijgereden. Frustratie in kamp-Wellens en jolijt bij de Nys-supporters. In een groepje toeschouwers dat zich verzameld heeft aan een snelle, smalle strook heeft één man van bij de start het voortouw genomen, in een poging Wellens van zijn melk te brengen.

 

'ROEPENDE VETZAKSKES'

Het gevolg is bekend. We zijn in ronde vijf als Wellens getrakteerd wordt op twee uitgestoken middelvingers, waarop de tweevoudige wereldkampioen aan hoge snelheid voorbij zijn plaaggeest rijdt en razendsnel zijn voet uit het pedaal klikt om hem een welgemikte karatetrap te geven. Il faut le faire, vanuit het zadel ... Het verbouwereerde 'slachtoffer' kan erger vermijden door net op tijd terug te deinzen. Sporza-commentator Michel Wuyts gelooft zijn ogen niet. "Dit moet je niet doen Bart. Daar kan je een prijs voor betalen. Zo word je geen sportpersoonlijkheid van het jaar", klinkt het veroordelend op televisie. Cocommentator Paul Herygers probeert de boel tevergeefs te sussen door te stellen dat "er natuurlijk ook wel vetzakskes tussen zitten die van alles roepen."

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!