En of ze ontgoocheld was na het WK in Dübendorf ... Annemarie Worst greep begin februari nipt naast de wereldtitel en liep deze zomer ook nog eens een vervelende schouderblessure op na een val met de mountainbike. Een mens zou er moedeloos van worden, maar Worst recht de rug: "Ik heb mijn zelfvertrouwen teruggevonden!"

Annemarie, je was zo dicht bij de wereldtitel ... Je leek ontroostbaar op het WK-podium ...
Annemarie Worst: "Ik was ook echt aan het balen en wilde zo snel mogelijk naar huis. Na een zware en spannende wedstrijd, waarin ik voortdurend voelde dat ik de zaken onder controle had, had ik toch vertrouwen in mijn eindsprint ...  Ik ging vol aan, maar voelde me dan plots helemaal verkrampen, waardoor ik de jump van Ceylin niet meer kon opvangen. Tot dan toe had ik in alle onderlinge sprintjes van haar kunnen winnen, dus misschien wat ik te zegezeker. Een ontgoocheling van formaat, want volgend jaar zullen de omstandigheden weer anders zijn en zullen andere rensters goed voor de dag komen. Ik ben natuurlijk nog jong, maar elk verloren WK is een kans die vervlogen is en die nooit meer terugkomt."

Hoe heb je de dagen erna beleefd?
"Ik ben dezelfde avond nog naar huis gevlogen. Mijn vlucht was eigenlijk de dag nadien gepland, maar ik had in extremis een ander ticket kunnen bemachtigen. Thuis ben ik een volledige week van mijn fiets gebleven. Ik heb wel nog de Parkcross in Maldegem gereden (drie dagen na het WK, red.), maar de teleurstelling was nog niet verwerkt. Gelukkig kon ik rekenen op de steun van een goede vriendin, die me toen uitstekend heeft bijgestaan. Ik heb die week vooral veel gehuild ..."

Het was gelukkig niet allemaal kommer en kwel, want in die periode leerde je ook je collega Vincent Baestaens beter kennen. Ondertussen vormen jullie al enkele maanden een koppel ...
"Inderdaad. Ik kende Vincent uiteraard al jaren als crosser, maar we hebben elkaar pas op het einde van vorig seizoen beter leren kennen. Hij is me in de weken na het WK een keer komen opzoeken bij mij thuis in Nunspeet (Gelderland) en later ben ik ook op bezoek gegaan bij hem in Tremelo. Nadien trokken we afzonderlijk op skivakantie, maar aangezien we slechts een uurtje van elkaar vandaan zaten, hebben we daar ook een dagje samen doorgebracht. Eens we opnieuw thuis waren, begonnen de onheilspellende berichten over COVID-19 het nieuws te overheersen. Ik ben op de allerlaatste dag voor de 'lockdown' met een auto vol spullen naar Vincent gereden. Gelukkig had ik een auto met een Belgische nummerplaat van de ploeg, want anders had ik de grens allicht niet meer mogen oversteken. Onze relatie was nog pril, maar het was een erg leuke tijd en we hebben ons goed geamuseerd. Zo hebben we tijdens de 'lockdown' een motor gekocht, waarmee we naar hartenlust gecrost hebben in een weide tegenover Vincents woning. Ik heb uiteindelijk drie maanden in Tremelo gelogeerd, want ik mocht pas in juni opnieuw op bezoek bij mijn ouders."

Download HIER de route van Annemarie Worst.

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!