Zijn naam is Bondt, Dries De Bondt. Een killer op de fiets, zeker als er een nationale titel te verdienen is. Zijn verhaal is bijzonder: hij zag zijn beloftevolle opmars gestuit door een zware valpartij en twee weken kunstmatige coma, baande zich nadien alsnog een weg naar het profpeloton en maakte onlangs definitief naam door in Anzegem de Belgische driekleur te veroveren.

Dries De Bondt heeft zijn wittebroodsweken als Belgisch kampioen achter de rug. Hij was zwaar ontgoocheld na een flinke dosis pech in Parijs-Tours, maar nam revanche in de Ronde van Vlaanderen, waar hij onderweg zijn steentje bijdroeg aan de overwinning van Mathieu van der Poel. De Oost-Vlaming hing aan de rekker op de Berendries, maar beet door en stoomde opnieuw naar de kop van het peloton om zijn deel van het werk te doen. "Het geloof in Mathieu was heel sterk, want Vlaanderens Mooiste is op zijn lijf geschreven. Het parcours ligt hem veel beter dan dat van Gent-Wevelgem, waar de tussenstroken toch iets langer zijn en de finale veel tactischer verloopt. Het is heel mooi dat hij de klus heeft kunnen klaren", liet De Bondt nadien weten.

De aanloop naar de Ronde van Vlaanderen was nochtans turbulent, want terwijl jij tussen Parijs en Tours pedaleerde, vochten Mathieu en je voormalige ploegmaat Wout van Aert een verbaal robbertje uit na Gent-Wevelgem. Hoe keek jij naar die 'mediarel'?
Dries De Bondt: "Ik was daarnet nog naar de beelden aan het kijken, maar ik ben in slaap gevallen (lacht). Ik begrijp de frustratie van Wout en snap dat hij er meteen na de aankomst zoiets uitflapt (Van Aert verweet Van der Poel dat hij liever een ander liet verliezen dan zelf de koers te winnen, red.). Anderzijds vond ik de koerstactiek van Mathieu ook logisch. Wout was de man in topvorm, dus als hij demarreerde, moest je mee zijn. Je moet hem geen 50 meter cadeau geven, want dan is de vogel gaan vliegen. Het laatste wat je van Mathieu kan zeggen, is dat hij defensief koerst. Hij rijdt altijd om te winnen."

Dat bleek ook in de Ronde van Vlaanderen. Het was een prachtige strijd en het onderlinge respect was groot ...
"Inderdaad, dat relletje heeft zoals verwacht geen impact gehad op het koersverloop. Geen van beiden was er nog mee bezig, en zo hoort het!"

Lees het volledige artikel in het novembernummer van cycling.be magazine, nu in de winkel, online te lezen via Blendle of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!