Met zijn zevende groene trui in de Tour, een absoluut record, fietste Peter Sagan zich vorig jaar definitief de wielerlegende in. De honger van de Hulk is echter nog niet gestild. Hoog tijd om een blik te werpen op zijn duizelingwekkende statistieken in de grootste rittenkoers van het jaar.

AFSTAND

24.826 kilometer: die afstand reed Sagan bij elkaar tijdens zijn acht deelnames aan de Tour. Daarmee fietste hij omgerekend al meer dan vier keer rond het Franse vasteland. Als hij zijn tweewieler aan de haak hangt, kan hij meteen aan de slag als reisgids of vermaard zonnebloemkenner.

 

GROENE TRUIEN

Hopelijk heeft de 'Tourminator' voldoende plaats in zijn dressing voor de 125 groene truien die hij al verzamelde. De afgelopen jaren was Sagan ieder jaar goed voor minstens dertien exemplaren en in 2018 werden het er zelfs twintig. Enkel van de Tour van 2017 zal hij er geen terugvinden. Toen werd de Slovaak zonder groene trui uit koers gezet na het sprintdebacle met Cavendish.

 

EREPLAATSEN

In zijn carrière werkte Sagan al 151 Tourritten af, waarvan hij er twaalf won. Voorts werd hij maar liefst 23 keer tweede en tien keer derde. Daarnaast knokte de Slovaak zich nog eens 33 keer de top 10 in. Hij finishte dus in 30 % van alle etappes bij de eerste drie en in niet minder dan 52 % bij de eerste tien. Ongezien.

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!