Met een prima prestatie in de Tour de l'Ain gaf hij een sterk signaal aan de wielerwereld: Tom Dumoulin is back! Het volgende doel: schitteren in de Ronde van Frankrijk en de eindzege binnenrijven. Liefst zelf, maar anders in dienst van een ploegmaat. De Nederlander geeft in onze Tourgids tekst en uitleg bij de rolverdeling binnen Jumbo-Visma, net als sportief directeur Merijn Zeeman.

Na maandenlang blessureleed zou Tom Dumoulin begin februari zijn langverwachte rentree maken in de Ronde van Valencia. Een darmparasiet gooide echter roet in het eten en nadien stak ook corona stokken in de wielen. In de Tour de l'Ain (7-9 augustus) hervatte hij dan toch eindelijk de competitie en koerste hij voor het eerst in de kleuren van Jumbo-Visma, dat vol voor Tourwinst gaat en een 'dreamteam' met drie volwaardige kopmannen afvaardigt.  "Gek, hé! Zo'n ploeg kunnen opstellen in de Ronde van Frankrijk, dat is op het belachelijke af. Supermooi! Als je ziet wie we nog allemaal thuislaten ... Ongelooflijk. Dat zijn veel grote namen", vertelde Dumoulin eind vorig jaar op de ploegvoorstelling van Jumbo-Visma.

Wat vind je eigenlijk van het parcours?
Tom Dumoulin: (verrassend) "Ik word er heel blij van."

Ja? Dat verbaast ons.
"Ik word natuurlijk nog blijer als er in zo'n grote ronde heel veel tijdritkilometers op het programma staan, maar ik vind het op zich best wel een mooie Tour."

Je lag heel lang stil. Heb je er nog vertrouwen in dat je de Tour kan winnen?
"Ja, toch wel. Dat moet. Ik won de Giro en werd het jaar nadien tweede in de Giro en de Tour. Ik denk niet dat mijn strijd al gestreden is en ben ervan overtuigd dat ik nog heel wat in mijn mars heb."

De concurrentie is er echter niet minder op geworden, met regerend Tourwinnaar Egan Bernal als voornaamste exponent ...
"Klopt, maar oud ben ik nog niet (Dumoulin wordt dertig in november, red.). Ik heb de voorbije maanden goed kunnen trainen, dus ik geloof erin. Winnen, afzien en anderen doen afzien: ik kan er intens van genieten. Dat killersinstinct zit nog steeds in mij."

Lees het volledige artikel in de Tourgids van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!