We kennen allemaal nog wel die eerste fietsen waarmee we het plezier van het balanceren op twee wielen ontdekten, maar we zijn vaak vergeten hoe zwaar die dingen toen waren voor onze smalle kleuterarmpjes. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook enkele merken die investeren in lichte, aangepaste jeugdmodellen. Wij lieten enkele ambitieuze 4- en 5-jarigen ronddartelen met de gloednieuwe BMC Blast 20. Verder onderzoeken we hoe je comfortabel met jonge kinderen op fietstrip kan en hoe je een kleuter het snelst kan leren fietsen.

Wie zelf aandacht schenkt aan zijn materiaal, gaat voor zijn kroost vaak op zoek naar een iets mooier alternatief dan de standaardfietsjes. Of misschien ben je net geen materiaalfreak, maar wil je toch weten hoe je het fietsplezier van je kleine koters kan maximaliseren? De basis is simpel: je gaat voor een fiets met de juiste wielmaat volgens de lengte van het kind, met een licht gewicht en onderdelen die zijn aangepast aan de kracht en morfologie van een kinderlichaam.

Onze 'luitenant technisch redacteur' is net geen vijf jaar, maar toen de kans zich voordeed om de nieuwe BMC Blast 20 te testen, wilden we die niet laten liggen. Zowel in zijn lichtblauwe als bronsbruine kleur ziet hij er in combinatie met zijn dikke banden namelijk indrukwekkend uit. Iedereen kan zijn of haar fiets trouwens volledig naar eigen smaak 'customizen', want je krijgt er een hoop stickers bij. Zo maakt iedereen er iets unieks van.

De Blast wil zich voordoen als een echte mountainbike op kindermaat en zo ziet hij er ook uit. Met zijn dikke Kenda Booster-noppenbanden lijkt hij op een MTB met 'plus-size' rubber die in de was is gekrompen. Het frame komt voldoende laag, zodat zelfs kinderen uit de onderkant van de matentabelĀ - de Blast 20 wordt aangeraden voor jongens en meisjes tussen de 110 en 135 cm, maar iets groter dan 110 lijkt ons beterĀ - comfortabel tot stilstand kunnen komen zonder hard op de bovenbuis te belanden. Dat kader is mooi afgewerkt, ziet er luxueus uit, heeft kabels die binnendoor lopen en is afgewerkt met stevige poederlak die wel tegen een stootje kan.

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!