De logische volgende stap als je vorig jaar zowel de Vuelta als drie andere belangrijke rittenkoersen hebt gewonnen en het seizoen hebt afgesloten als de onbetwiste nummer 1 van de wereld? "De Tour winnen", antwoordt Primoz Roglic resoluut. Wij vroegen de Sloveen hoe hij zijn grootste droom in de praktijk wil brengen.

2020 zou het jaar van Primoz Roglic worden. De Sloveen won vorig seizoen vier van de vijf WorldTour-rittenkoersen waaraan hij deelnam, sloot 2019 als de onbetwiste nummer 1 van de wereld en stoomde zich afgelopen winter klaar voor zijn moment suprême: de Ronde van Frankrijk. Helaas besliste COVID-19 er anders over. Uitstel is echter geen afstel. De voormalige schansspringer toonde alvast dat hij op schema zit door landgenoot en toptalent Tadej Pogačar te kloppen in een spannend nationaal kampioenschap - zijn eerste koers van het jaar! Roglic is al meerdere malen ons pad gekruist, maar moest de voorbije maanden net als de rest van Europa in quarantaine. Vandaar dat we even terugspoelen naar het einde van vorig seizoen, toen we hem uitgebreid konden spreken aan de vooravond van het Criterium van Saitama, een evenement van Tourorganisator A.S.O.

De Sloveen is een killer op de fiets, maar in interviews valt daar weinig van te merken. Hij antwoordt eerder afgemeten en is vaak kort van stof - op het saaie af soms - maar vergis u niet: eigenlijk is Rogla best wel een fijne jongen. Pols eens bij zijn ploegmaats of kijk naar de beelden van de Giro van vorig jaar, waarin hij ten val komt en zijn broek scheurt. "Grande casino, I like", grapt hij met een bloedende bips aan de ploegwagen. Bovendien is hij ook bijzonder empathisch. Vraag bijvoorbeeld maar aan ex-ploegmaat Floris De Tier. We zagen het zelf ook in Japan. Daar was hij een van de weinige renners die spontaan het publiek opzocht in het Criterium van Saitama en op de foto ging met enkele andersvaliden. En hij doet moeite tijdens ons gesprek. Meer zelfs: hij lacht regelmatig en doet ons ook lachen wanneer we over België praten. "Jullie zijn een echt koersland, hé", charmeert hij ons. "En het bier! Oh, ik hou van jullie bier. Jullie drinken veel bier (lacht). Alles wat uit België komt, is goed. Ik hou van België." Roglic is op dreef en heeft zelfs lovende woorden voor de cyclocross: "Veldrijden is fun!"

Hou je van cyclocross?
Primoz Roglic: "(lacht) Eerlijk? Ik weet het niet. Ik ken het niet echt. In Slovenië is fietsen pas sinds een paar jaar populair. Het veldrijden staat er nog in zijn kinderschoenen. Er worden misschien vijf à tien crossen per jaar gereden. Ik heb dus geen idee, maar het lijkt me wel fijn - op televisie toch. Eigenlijk zou het wel goed zijn om het een paar keer te doen. Ik denk dat je er als renner beter van wordt. Als je kijkt naar Wout van Aert, Mathieu van der Poel en die andere jongens: dat zijn kanjers. Het draagt bij aan hun ontwikkeling, vast en zeker. Je ziet dat zij er de vruchten van plukken op de weg."

Je techniek zal er alleszins niet slechter van worden ...
"Klopt. Ik zou het wel eens willen proberen. Ik fiets nog niet lang (Roglic ontdekte het wielrennen pas nadat hij in 2011 zwaar ten val kwam en noodgedwongen een punt achter zijn schansspringcarrière zette, red.), dus het zou mijn stuurvaardigheid en behendigheid ten goede komen. Hoe meer disciplines je onder de knie krijgt in het wielrennen, hoe sterker je wordt, denk ik. Voor mijn explosiviteit zou het eveneens een goede zaak zijn."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!