Vlak voor de 'lockdown' gaf Tiesj Benoot zijn visitekaartje af met een knappe ritzege en een dito tweede plek in het eindklassement van Parijs-Nice. De 26-jarige Gentenaar popelt dan ook van ongeduld om een vervolg te breien aan zijn prima seizoensstart: "Dat de klassiekers nu na de Tour gereden worden, kan in mijn voordeel spelen!"

Veel spektakel kregen we nog niet te zien in 2020, maar een ingekorte 'Koers naar de Zon' volstond voor Tiesj Benoot (26) om zich te bombarderen tot een van dé figuren van het prille wielerjaar. Terwijl het coronavirus steeds verder oprukte en Europa de rangen sloot, knokte de Gentenaar zich in zijn eigengereide stijl naar een knappe tweede plek in Parijs-Nice. Een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van Benoot, die zich merkelijk in zijn sas voelt bij Team Sunweb en reikhalzend uitkijkt naar de Ronde van Frankrijk en het klassieke najaar. "Het wordt razend interessant, zeker omdat het WK, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Vlaanderen kort na de Tour volgen. Ik kom doorgaans erg goed uit een grote ronde, dus dat biedt perspectieven!"

Je was in supervorm toen de 'lockdown' werd afgekondigd. Was het niet balen dat je die topconditie niet kon verzilveren in de klassiekers?
Tiesj Benoot: "Dat was zeer jammer, inderdaad. Maar anderzijds was ik ook wel opgelucht dat ik toch al iets had kunnen laten zien. Als nieuwkomer in de ploeg wil je je altijd een beetje bewijzen, en dat is uitstekend gelukt. Er zijn genoeg andere renners die net als ik wekenlang in Tenerife verbleven om het seizoen voor te bereiden, maar die dit jaar nog geen enkele koers hebben kunnen rijden. Denk bijvoorbeeld aan Primoz Roglic of Steven Kruijswijk van Jumbo-Visma, die er evenveel voor gedaan en gelaten hebben, maar die hun harde trainingsarbeid dus niet hebben kunnen laten renderen. Dat lijkt me nog veel vervelender dan met een mooi resultaat op zak in quarantaine gaan."

Parijs-Nice was alleszins een leuke binnenkomer voor jou bij je nieuwe ploeg ?
"Zeker, want ik kreeg er de bevestiging dat ik alweer een stap vooruit heb gezet, dat we het afgelopen winter goed aangepakt hebben en dat het een juiste beslissing was om over te stappen naar Team Sunweb. Ik had mezelf voorgenomen om me volledig te 'smijten' in het project van de ploeg en niet vast te houden aan oude gewoontes. Bovendien werk ik nu samen met een nieuwe trainer: Dajo Sanders (tot vorig jaar Head of Sport Science en Performance Coach bij Dimension Data, red.), na elf mooie jaren onder de hoede van Frederik Broché, waarmee ik nog steeds een uitstekende verstandhouding heb. Ik was dan ook benieuwd wat die koerswijziging had opgeleverd en óf ze effectief iets had opgeleverd - het is logisch dat je een tikkeltje onzeker bent als je een nieuwe weg inslaat. Ik zou normaal gezien de Strade Bianche en Tirreno-Adriatico rijden, die in extremis werden afgelast, dus ik ben blij dat de ploeg me alsnog de kans heeft gegeven om deel te nemen aan Parijs-Nice. Voor hetzelfde geld had ik mijn goede benen helemaal niet kunnen tonen ..."

Lees het volledige artikel in het julinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!