Gravel is dé nieuwe hype in het fietsmilieu. Hoog tijd om er een lijvig dossier aan te wijden, dachten wij zo. In de aanbieding: Laurens ten Dam over de ziel en zaligheid van het gravelrijden, uitgebreide fietstests, een analyse van de GRX 810-gravelgroep van Shimano en veel meer!

Op 12 oktober 2019 zei Laurens ten Dam het profpeloton vaarwel, maar afscheid nemen van zijn favoriete tweewieler deed hij allerminst. Na de afgelasting van de Dirty Kanza, het officieuze wereldkampioenschap in de gravelwereld, zette Ten Dam mee zijn schouders onder de organisatie van de Dirty Kanzelled, het coronaveilige alternatief van 's werelds bekendste gravelrace.

Daar waar de Belgische wielerprofs het nieuws weten te halen met een eenmalige challenge tijdens hun trainingen, is spectaculaire fietstochten afwerken voor Laurens ten Dam vaste prik geworden. In de aanloop naar ons interview strekte hij 's ochtends nog even de benen met een ritje van 205 kilometer, in het gezelschap van onder meer Niki Terpstra. Een ideale opwarming voor wat een week later zou volgen: zijn eigen Dirty Kanzelled. "Sorry dat ik je eerste twee oproepen miste, maar ik was nog even mijn route aan het plannen via Komoot", klonk het.

Het creëren en ontdekken van nieuwe fietsroutes is altijd al een van Laurens' favoriete bezigheden geweest. Mocht je hem vragen wat de beste uitvinding is sinds gesneden brood, zou hij ongetwijfeld de ontwikkeling van de fietscomputer durven vernoemen. "Het is werkelijk ongelooflijk wat je allemaal kan met zo'n ding! Ik herinner me nog goed het moment waarop ik mijn eerste Wahoo uit het doosje haalde en al zijn functies ging uittesten. Ik ben er dagen zoet mee geweest! Er ging echt een nieuwe wereld voor me open. Oudorp, waar ik opgroeide, was omringd door water, met in het noorden de Waddeneilanden, in het oosten het Ijselmeer en in het westen de Noordzee. Ik had dus lange tijd het gevoel dat ik beperkt was qua trainingsomlopen. Daar was sindsdien echter geen sprake meer van. Met zo'n fietscomputer kan je zelfs je eigen omgeving opnieuw ontdekken."


AVONTUUR IN HET BLOED

De Wahoo-adept in Laurens ten Dam verliest echter nooit het avonturengedeelte, dat zo eigen is aan gravelfietsen, uit het oog. Zo trekt hij er ook weleens op uit voor een improvisatietochtje. "Een tijdje geleden reed ik bijvoorbeeld naar Wageningen en terug. De heenweg had ik gepland via Komoot, de terugweg was nattevingerwerk. Ik keek nu en dan op m'n kompas om te zien waar het noorden lag en op basis daarvan besliste ik op het volgende kruispunt of ik naar rechts of links zou afslaan. Die vrijheid is net wat gravelrijden zo leuk maakt."

Lees het volledige dossier in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!