Om de 'lockdown' goed en wel door te komen, waagden heel wat fietsliefhebbers zich de voorbije weken aan een of andere bijzondere uitdaging. De populairste én extreemste variant is zonder twijfel de Everesting Challenge. Wij spraken met drie ervaringsdeskundigen die sinds kort in de beruchte 'hall of fame' prijken.

'Everesting' is een hype die de laatste jaren aan een flinke opmars bezig is. Langer, harder, extremer: het lijkt steeds meer de trend te worden. Kijk maar naar de ultracycling events die als paddenstoelen uit de grond schieten. Everesting sluit daar nauw bij aan. Het is een toegankelijke manier om je lichaam tot het uiterste te drijven. Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een berg of heuvel in de buurt, die je desnoods meer dan honderd keer kan beklimmen tot je het hoogteverschil van de Mount Everest overwonnen hebt. We schotelen u graag enkele getuigenissen voor.

 

FIEN LAMMERTYN: TIEN KEER ALPE DU ZWIFT

10.738 hoogtemeters op de hometrainer: je moet het maar doen. Met haar geslaagde Everesting op Alpe du Zwift, de virtuele beklimming van Alpe d'Huez op het populaire fietsplatform Zwift, fietste Fien Lammertyn (39) zich zelfs de geschiedenisboeken in. De West-Vlaamse begon in de nacht van vrijdag op zaterdag 11 april om 3.30u aan haar missie en slaagde 15 uur en 46 minuten later. Ze werd zo de eerste vrouw ter wereld die - althans virtueel - het hoogteverschil van de Mount Everest overwon.


MICHEL MEYSMAN EN BART VAN DRIESSCHE: HONDERD KEER DE MUUR VAN GERAARDSBERGEN

Samen wagen ze zich in coronaloze tijden het liefst aan meerdaagse mountainbikewedstrijden. Maar omdat dat nu wegviel, gingen twee fietsmakkers van team 'De Fietser' - Michel Meysman (43) uit Hekelgem en Bart Van Driessche (31) uit Baardegem - op zoek naar een andere uitdaging. Het werd een Everesting Challenge op de bekendste bult van Oost-Vlaanderen: de Muur van Geraardsbergen.


SEPPE ODEYN: 239 KEER DE SIGARENBERG

Seppe Odeyn (33) is de spreekwoordelijke vreemde eend in dit lijstje, want we kunnen deze man bezwaarlijk een recreant noemen. Odeyn is gewezen wereldkampioen duatlon, heeft al meer dan een handvol Ironman-triatlons achter de kiezen en is achtvoudig winnaar van de befaamde Hel van Kasterlee (een zware winterduatlon die bestaat uit een opeenvolging van 15 kilometer lopen, 117 kilometer mountainbiken en nog eens 30 kilometer lopen). Kortom: deze duuratleet pur sang heeft een grote en sterke motor. Zijn Everesting Challenge op de Sigarenberg in Herent kostte hem waarschijnlijk iets minder moeite dan de gewone sterveling, ook al moest hij liefst 239 keer de bekende helling in Vlaams-Brabant op.