Van eerste luitenant in het hooggebergte tot kopman in de grote rondes: dat is de switch die Wout Poels op zijn 32e wil maken. De sympathieke Nederlander hoopt bij Bahrain-McLaren eindelijk zijn eigen pad te kunnen uitstippelen: "Het is een gedurfde beslissing, maar wel één die ik zeker eens wilde nemen in mijn carrière!"

"Zeg, dat is de verkeerde Wout", grinnikt Wout Poels (32) wanneer hij aanschuift voor ons interview in de lobby van een hotel in Hvar, het Kroatische eiland waar zijn kersverse team Bahrain-McLaren het eerste trainingskamp in de aanloop naar het nieuwe wielerseizoen organiseerde. Poels wijst naar de cover van ons decembernummer. Wout van Aert prijkt fier op de voorpagina van cycling.be magazine. "Kom ik ook op jullie cover? Dat mag toch wel eens, hé? Wordt het geen tijd?", grapt hij verder.

Bijna 40 minuten lang zal hij ons doen lachen en grinniken tijdens het gesprek. Zo heeft hij een imitatie van ex-veldrijder Kevin Pauwels in petto en vertelt hij vrolijke anekdotes. Poels is ad rem, opgewekt en praat honderduit - alsof we elkaar al jaren kennen, terwijl ik eigenlijk pas voor de eerste keer langer dan 3 minuten met hem spreek. Oliver Naesen is ook zo'n renner waarmee je naar hartenlust kan gieren en brullen, dus sindsdien droom ik van een wielershow met Wout en Oli: gegarandeerd uren pret. Iets om over na te denken, na hun carrière misschien ...


GEEN POSITIEVE KANTEN AAN CRISIS

Dit interview vond deels plaats in december, toen Poels net kennismaakte met zijn nieuwe team Bahrain-McLaren, toen het wielerseizoen nog moest beginnen en toen renners nog hoopvol waren, vol ambitie om het nieuwe jaar aan te vatten. Van corona was nog geen sprake. Intussen zat Poels eind februari in quarantaine in de Verenigde Arabische Emiraten (na zijn deelname aan de UAE Tour) en heeft hij amper tien koersdagen op de teller. We spraken de sympathieke Nederlander opnieuw begin mei, want de wereld ziet er enkele maanden na onze fijne babbel in Kroatië helemaal anders uit ...

Je zat in februari noodgedwongen in quarantaine in Abu Dhabi. Had je toen gedacht dat COVID-19 zo'n wereldwijde impact zou hebben?
Wout Poels: "Ik had natuurlijk ook de nieuwsberichten over de situatie in China gevolgd en wist dat het virus zich her en der aan het verspreiden was in Europa. Toen we vervolgens werden opgesloten in ons hotel tijdens de UAE Tour, besefte ik dat het ernstig was. Maar ik geef toe: dat het op zo'n korte tijd zo'n impact zou hebben, had ik me een paar maanden geleden niet kunnen voorstellen."

Je woont in Monaco, waar je lange tijd niet buiten mocht trainen. Hoe zag een doordeweekse dag eruit?
"Het was een speciale periode, waarin ik vooral de dagen aftelde en op versoepelingen van de maatregelen wachtte. Tijdens de 'lockdown' kroop ik elke dag twee keer op de rollen: in de voormiddag voor een sessie van 2 uur en in de namiddag voor een sessie van 1 à 2 uur. Het doel was gewoon om de conditie en het ritme te onderhouden. Lange duurtrainingen afwerken was niet echt nodig, zeker omdat we niet meteen wedstrijden in het vooruitzicht hadden."

Lees het volledige artikel in het juninummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!