Renners die het competitiebeest in zichzelf willen blijven voeden, zijn deze dagen vaak op online trainingsplatforms zoals Zwift te vinden. Zo ook Thomas De Gendt, die onder meer deelnam aan de 'lockdowneditie' van de Ronde van Vlaanderen. Wij maakten een virtueel ritje met de 'Stoomtrein van Semmerzake'.

Speciale tijden vragen om bijzondere maatregelen, en dus waagden we ons voor het eerst sinds 2011 aan een digitale versie van onze 'Fietsen met'-rubriek. We gingen virtueel aankloppen bij Thomas De Gendt, die met veel plezier onze 'buddy' wilde zijn op Zwift. Dat we hem tegelijkertijd enkele pittige vragen konden voorleggen, was uiteraard mooi meegenomen. Geen renner die in deze coronatijden beter geplaatst is om toelichting te geven bij de ondertussen immens populaire online trainingsapps zoals Zwift, Tacx en Bkool. Veiligheid voor alles in deze coronatijden ... Vandaar deze primeur: fietsen met een wielerprof 'in ons kot'!

Thomas, het is een bijzondere periode, zeker ook voor profwielrenners. Waar zou jij deze dagen uitgehangen hebben als het coronavirus 'in zijn kot' was gebleven?
Thomas De Gendt: "Normaliter zou ik, net als de voorbije jaren, deelgenomen hebben aan de Ronde van het Baskenland, die altijd tussen de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix plaatsvindt. Daarna zou ik in Spanje gebleven zijn voor een drieweekse stage in de aanloop naar de Giro. Nu ben ik eigenlijk ook op stage, al is het in eigen huis en zonder concrete planning op korte termijn."

Had je dit jaar opnieuw de triple Giro-Tour-Vuelta gepland?
"De Giro en de Tour stonden zeker op mijn programma. Over de Vuelta was nog geen beslissing genomen. Dat zouden we bekijken na de Tour, afhankelijk van mijn staat van paraatheid. Maar intussen heeft het coronavirus alle plannen in de war gestuurd. Tot voor kort wist niemand wat te verwachten. Ik heb lang gedacht dat er dit jaar niet meer gekoerst zou worden, maar gelukkig hebben we onlangs het nieuws gekregen dat de Tour verschoven is naar eind augustus (van 29 augustus tot 20 september, red.), zodat we eindelijk opnieuw kunnen beginnen plannen."

Lees het volledige artikel in het meinummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!

Ontdek HIER Thomas' favoriete routes!