Een scenario waarbij er onbewust stoffen in je lichaam terechtkomen die er niet thuishoren: kan iedereen die voedingssupplementen inneemt erin belanden? Wij zochten uit hoe een fabrikant ervoor zorgt dat de kans op vervuiling en de aanwezigheid van verboden stoffen zo klein mogelijk blijft.

Producenten van voedingssupplementen maken sowieso deel uit van de streng gecontroleerde voedingssector. Ze moeten aan dezelfde eisen voldoen als iedereen in de voedingsindustrie, maar daarnaast moeten ze ook rekening houden met regels rond verboden stoffen. "Dat laatste is een zeer belangrijke pijler waar we veel aandacht aan besteden", klinkt het bij Brent Luyckx, ex-renner en oprichter van 4Gold. "Het hele verhaal begint bij de zoektocht naar betrouwbare grondstoffen. Daarom blijven we binnen de Europese grenzen en trekken we niet naar China. Daar is de kans op contaminatie van grondstoffen immers groter, en bovendien gelden er in Europa strengere eisen. Eens we een betrouwbare basis hebben samengesteld, laten we al onze producten vervaardigen door een Belgische fabrikant met het Informed Sport-label, wat overigens niet verplicht is. Dit houdt in dat er in die fabriek enkel zaken worden geproduceerd die niet op de dopinglijst staan. Bepaalde medicijnen die een of meerdere verboden stoffen bevatten mogen er dus niet gefabriceerd worden. Elke Informed Sport-gecertificeerde fabriek wordt regelmatig onderworpen aan onverwachte controles. Merkt de inspectiedienst daarbij iets op dat niet in lijn is met de voorschriften, dan kan de fabriek zijn certificaat verliezen."

 

VERVUILING DOOR VERSCHILLENDE REDENEN

Hoe kunnen sommige supplementen dan toch nog vervuild geraken? "Wel, niet elk merk laat zijn batches checken, en vaak zijn dat de goedkopere merken die hun grondstoffen in China halen. Je kan een heel goedkoop product op de kop tikken, maar dan weet je niet wat er exact in zit, waarmee het verrijkt is en of het al dan niet grondig gecontroleerd is. Om een vervuild product te verkrijgen, moet er niet eens veel van een verboden of niet-opgelijste stof in zitten. Een machine die slecht gereinigd is nadat er in die fabriek iets gemaakt is met een stof die enkel in het vorige product moest voorkomen, kan al voldoende zijn. Wat in de ene sporttak misschien niet verboden is, kan in de andere wel voor een positieve dopingtest zorgen. En zelfs als de machine wél grondig is schoongemaakt, kan een reinigingsmiddel nog steeds voor contaminatie zorgen. Kortom: er zijn veel mogelijke manieren waarop een supplement vervuild kan raken."

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!