De coronacrisis is een fameuze streep door de rekening van kansrijke landgenoten met klassieke ambities. Hoe gaan Greg Van Avermaet, Yves Lampaert, Oliver Naesen, Tim Wellens en Dylan Teuns om met hun noodgedwongen inactiviteit? En hoe leefden ze toe naar hun weken van de waarheid, die helaas volledig in het water vallen?

GREG VAN AVERMAET: "DAGJE OUDER, MAAR NOG NIET VERSLETEN!"

Ja, het is vervelend dat het coronavirus toeslaat in het peloton en dat Greg Van Avermaet de Italiaanse koersen, Parijs-Nice en de Vlaamse klassiekers aan zijn neus zag voorbijgaan. De olympische kampioen laat het hoofd niet snel hangen, maar klonk na zijn vroegtijdig afgebroken hoogtestage op de Sierra Nevada behoorlijk moedeloos. "Elke dag een paar uurtjes fietsen om de conditie te onderhouden, meer zit er niet in", vertelt hij zuchtend. "Maandenlang heb ik naar deze periode toegewerkt, maar het blijkt voor niets te zijn geweest. Ik zal mijn goede vorm niet kunnen verzilveren, en dat is mentaal zwaar om dragen. Je traint om te koersen, niet om nog meer te trainen."

 

YVES LAMPAERT: "KOPMAN? IK VOEL ME NIET BETER DAN ANDEREN"

Yves Lampaert is bezig aan zijn zesde seizoen bij Deceuninck - Quick-Step en is intussen uitgegroeid tot een van de kopmannen van The Wolfpack. Op zijn palmares prijken al een Belgische titel op de weg (2018) en in het tijdrijden (2017), een dubbele wereldtitel in de ploegentijdrit, een tweevoudige triomf in Dwars door Vlaanderen (2017, 2018) en een ritoverwinning in de Vuelta. Een kasseimonument zou zeker niet misstaan in dit lijstje. Dat Lampaert het in zich heeft, bewees hij vorig jaar door knap derde te eindigen in Parijs-Roubaix, maar door de coronadreiging zal het helaas niet voor dit jaar zijn. "Het is zuur, maar beter dit dan vele levens in gevaar brengen", klinkt het bij de nuchtere boerenzoon uit Ingelmunster.

 

OLIVER NAESEN: "ONVERMIJDELIJK DENKEN IN DOEMSCENARIO'S"

Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) won vorig seizoen de zevende rit in de BinckBank Tour en verzamelde daarnaast een rist ereplaatsen: tiende in de Omloop Het Nieuwsblad, tweede in Milaan-Sanremo, achtste in de E3 Binckbank Classic, derde in Gent-Wevelgem, zevende in de Ronde van Vlaanderen, dertiende in Parijs-Roubaix en derde in Parijs-Tours. "Het mocht dit jaar wat meer zijn, maar door de coronacrisis wordt dat haast ondoenbaar", zegt de sympathieke Oost-Vlaming zonder omwegen. "Geef mij desondanks maar een grote zege later dit jaar. Het is stilaan tijd!"

 

TIM WELLENS: "TIJD VOOR NIEUWE STAP VOORUIT"

Tim Wellens (Lotto Soudal) is niet alleen de man van koersen in het slechte weer, maar ook de man van 'meestal te vroeg in vorm'. Vorig seizoen wilde hij iets later pieken, maar had hij toch al snel die goede benen te pakken. In 2020 wilde hij daar verandering in brengen om top te zijn in de Ardense klassiekers, maar het coronavirus gooide roet in het eten. "Dan maar focussen op de Tour, waar ik me opnieuw hoop te kunnen tonen!"

 

DYLAN TEUNS: "PROFITEREN VAN PROFESSIONELER KLIMAAT"

Dylan Teuns (28) won vorig jaar een rit in de Dauphiné en de Tour de France. "Ik ben zelf heel tevreden over 2019", vertelde hij ons op de trainingsstage van Bahrain- McLaren in Kroatië. "In 2020 wil ik doorgaan op dat elan." Dat lukte hem meteen met drie derde plaatsen in de Ronde van Valencia en een knappe tijdritzege in de Ruta del Sol en een opvallende Parijs-Nice. De klassiekers vielen jammer genoeg in het water door de COVID-19-pandemie, maar Teuns kijkt al reikhalzend vooruit naar de Tour.

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!