'Vriendschap in de koers bestaat niet', hoor je weleens beweren. Ploegmaats en soulmates Jasper Stuyven en Mads Pedersen bewijzen echter het tegendeel. Cycling.be strikte de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad en de regerende wereldkampioen voor een geanimeerd dubbelgesprek: "Een goede vriendschap is een prima basis voor betere resultaten!"

Mads Pedersen. Voor veel mensen was het een verrassende wereldkampioen, maar niet voor zijn ploegmaat Jasper Stuyven, die al een tijdje in de gaten had dat de Deen in uitstekende doen was. "Ik zag dat hij flink vermagerd was in de aanloop naar het WK, en in de regen kan hij altijd iets meer. Ik geloofde in z'n kansen. Alleen vergeet hij soms te eten en te drinken, dus heb ik hem daar daags voor het WK nog even aan herinnerd." Met succes, zo bleek, want de Deen mag nu een jaar lang de regenboogtrui dragen. Sinds 2017 koersen Stuyven en Pedersen samen bij Trek-Segafredo. De twee werden al snel goede vrienden, al liep het bij hun eerste kennismaking wel mis, zo blijkt tijdens een exclusief dubbelinterview voor dit magazine

Pedersen: "You gave me a lot of shit."
Stuyven: "Ja? Waarom?"
Pedersen: "Het gebeurde in de Hamburg Classic in 2016. Ik reed toen nog voor een andere ploeg en je was heel kwaad. Ik weet nog altijd niet waarom. Ik stopte om te plassen, jij schold me uit. Na de koers heb ik je dan opgezocht: 'Wat was er aan de hand, man?'. En toen antwoordde jij: 'Ah, je bent die jongen die volgend jaar bij ons komt koersen ...'
Stuyven: "(pikt in) Waarop we met elkaar zijn beginnen babbelen."


Maar wat deed je dan verkeerd, Mads?
Pedersen: "Ik weet het niet. Jasper dacht wellicht dat hij de 'big shot' van het peloton was en dat hij me even op mijn plaats moest zetten (lacht)."
Stuvyen: "(lacht) Neen, jong! Echt, ik kan me dat incident niet meer herinneren."
Pedersen: "Ik moest plassen en Jasper was kwaad, laten we het daarop houden."


Misschien deed je dat op een fout moment in de koers?
Pedersen: "Neen, het was perfect getimed, want we reden net heel traag. Dat was hét moment."
Stuyven: "Ik kan het me niet meer herinneren. Misschien reed je net voor mij en lette ik even niet op, waardoor ik fors in de remmen moest om niet te vallen?" 
Pedersen: "En ik was die kleine idioot van Stölting (de Duitse procontinentale ploeg waarvoor hij toen reed, red.)."
Stuyven: "Het is gelukkig allemaal in zijn plooi gevallen. Na die koers hadden we meteen een fijne babbel. Een paar maanden later maakte hij dan de overstap naar onze ploeg en zat het vanaf dag één goed. En hoe gaat dat? Als je goed overeenkomt, klit je automatisch samen. Tijdens de wedstrijden was hij meteen ook iemand die 'all-in' ging voor mij en de rest van de ploeg. Hij werkte heel hard. Ik deed op mijn beurt iets terug waar en wanneer het kon. Dat liep allemaal perfect. Dan ga je het nog beter met elkaar vinden, doe je nog wat meer voor de ander in de koers, boek je samen successen ... Hoe groeit een vriendschap? Je kan dat niet altijd uitleggen. Er was meteen een klik tussen ons, ook omdat bleek dat we gedeelde interesses hadden. En voor je het weet, word je uitgenodigd op zijn trouwfeest (lacht)."

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!