Ondanks een week griep leek Mathieu van der Poel klaar voor een uitmuntend voorjaar, tot het coronavirus ongenadig toesloeg en alle plannen in de war stuurde. Vervelend, maar niet onoverkomelijk voor de Nederlandse alleskunner. Wij hadden een boeiende babbel met 'MVDP'!

Corona of niet: de voorbereiding van Mathieu van der Poel in de aanloop naar het voorjaar was niet ideaal. Als veldrijder was het al balanceren op een slappe koord met een mix van duurtrainingen en crossen in november en december. In januari stond het WK in Dübendorf centraal, waarna de focus verlegd werd naar de weg. Dit laatste verliep echter niet zonder slag of stoot, want Van der Poel werd ziek na de Ronde van de Algarve - geen COVID-19, maar een 'gewone griep', voor alle duidelijkheid. "Mathieu is iemand die niet vaak ziek is, dus dit was wel een nieuwe situatie voor ons", zei Christoph Roodhooft in een interview met De Telegraaf. "Maar hij is in ieder geval wel een persoon die snel herstelt, zeker als je het bijvoorbeeld betrekt op zware inspanningen. Het belangrijkste was om niet te panikeren, en in dat opzicht kan je Mathieu wel vertrouwen."

"Neen, ik panikeer niet snel", geeft Van der Poel aan. "Kalm blijven is de boodschap, zelfs in tijden van onzekerheid door de coronacrisis. Ik merkte in de Ronde van de Algarve dat ik conditioneel nog niet top was, maar dat was ingecalculeerd en uiteindelijk ging het daar wel beter dan verwacht. Daarna werd ik ziek. Beter op dat moment dan enkele weken later. Het was allemaal niet ideaal, maar bij iedere renner schort er wel wat in de aanloop naar de klassiekers. Ik maakte me dus geen zorgen. Toch niet over mijn eigen conditie ..." Helaas pindakaas: de coronacrisis legde de volledige sportwereld lam. Gelukkig is er altijd wel wat om over te praten, zeker met een boeiende gesprekspartner als Mathieu van der Poel.

Laten we nog even teruggaan naar het Zwitserse Dübendorf, waar je jouw derde wereldtitel veldrijden pakte. Ik had de indruk dat je niet zo blij en uitbundig was als bij je vorige twee titels?
Mathieu van der Poel: "Klopt, die uitbundigheid was minder. Dat lag ook aan de wedstrijd zelf natuurlijk. Ik had vrij snel een grote voorsprong, dus dan weet je dat het binnen is als alles goed blijft lopen. Dat is toch anders dan bij mijn titels in Tabor en Bogense, waar ik tot in de laatste ronde een kleine voorsprong moest verdedigen. Het gevoel aan de finish was niet hetzelfde."

Went winnen?
"(denkt even na) Op een zeker niveau wel, zoals in de cross. Daar went het wel, maar ik probeer die zeges tegelijkertijd niet als vanzelfsprekend te beschouwen, want je beseft pas hoe moeilijk het eigenlijk is wanneer je niet meer wint. Het is dus niet zo dat het me niets meer doet, maar de ene zege is al specialer dan de andere ...

Lees het volledige artikel in het aprilnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!