Een beknelde liesslagader was de laatste tijd haast even populair in het profpeloton als speciale koffie. Onder meer Fabio Aru, Pauline Ferrand-Prévot en Marianne Vos kampten ermee. Wat houdt zo'n vernauwde liesslagader precies in, hoe manifesteert het zich en wat zijn de gevolgen van deze vervelende blessure?

Bij een beknelde liesslagader schuilt er een probleem in de binnenkant van je bloedvat. Een bloedvat heeft verschillende lagen in de wand, waarvan de intima de binnenste laag is. Bij een beknelde of vernauwde liesslagader - in de medische wereld arteriële endofibrose genoemd - is er sprake van een verdikking van die binnenste laag. Daardoor ontstaat er een vernauwing in de slagader, die voor merkbare symptomen zorgt. Je kan dit verschijnsel enigszins vergelijken met een tuinslang die je te hard plooit. Er ontstaat een knelling door de positie, maar een tuinslang verandert niet aan de binnenkant. Dat is het verschil met een liesslagadervernauwing. Het is bovendien perfect mogelijk dat je er in rust geen last van ondervindt, ondanks het feit dat die verdikking er ook dan is. Tijdens een inspanning is het echter een ander verhaal, want dan wordt de zuurstofnood in de spieren hoger en kan je het al snel voelen.

 

LASTIGE DIAGNOSE

Typische symptomen van dit euvel zijn inspanningsgebonden pijn, spiercontracties ter hoogte van het bovenbeen, het gevoel dat je broek te hard spant, uitstralingen naar je onderbenen of heupen en een 'slapend' been. Bovendien treedt er een fors krachtsverlies op. Enerzijds omdat je hersenen aangeven dat je pijn hebt en anderzijds omdat de bloeddoorstroming beperkt wordt. Dit veroorzaakt een zeurende pijn die zich steeds nadrukkelijker kan manifesteren als je blijft doorfietsen. Geen wonder dat de Nederlandse profrenner Sam Oomen soms huilend van de pijn over de meet bolde toen hij hiermee rondreed. Artsen ontdekten bij de jonge Nederlander niet meteen waar het schoentje wrong, waardoor de pijn steeds terugkeerde. De diagnose van een beknelde liesslagader is dan ook niet evident te stellen en kan soms meerdere onderzoeken vergen. Een arts moet afgaan op je verhaal en kan de vernauwing haast onmogelijk opmerken in rust. Gelukkig kunnen de bloedvaten in beeld gebracht worden aan de hand van een echo duplex, een MR-angiografie of een arteriografie, waardoor je een duidelijk zicht krijgt op het probleem.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!