Het voorjaar is aangebroken, en dus kunnen ook recreatieve Flandriens hun stalen ros weer van stal halen. Wij selecteerden zeven Vlaamse cyclo's die garant staan voor een unieke wielerbeleving en een gezonde dosis kippenvel. Voelt u die benen ook al tintelen?

OMLOOP HET NIEUWSBLAD CYCLO

De poorten van het Vlaamse voorjaar zwaaien traditiegetrouw wagenwijd open met de Omloop Het Nieuwsblad Cyclo. De opener van het Peloton-seizoen is meteen ook de eerste toertocht in een reeks van tien schitterende Etixx Classics Tour-manches. Dit jaar start iedereen aan 't Kuipke in Gent, waar ook de finish ligt. Daags na de profs kan je kiezen uit een tocht van 70, 105 of 150 kilometer. Wie voor de langste afstand kiest, mag zich opmaken voor de 'full monty', met de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg als taaiste klanten. Knal verder ook de Molenberg, Leberg, Berendries en Valkenberg op, en rijd tussendoor de kinderkopjes van de Jagerij en Haaghoek uit de grond. Bij de laatste bevoorrading in Zottegem graai je best een portie snelle suikers mee, want ook de diepe finale heeft nog wat lekkers te bieden. 2.300 meter de pedalen geselen op de Paddestraat bijvoorbeeld, waarna het in gestrekte draf naar de aankomst in Gent gaat. Echte Flandriens voelen hun benen nu al tintelen!

- Datum: Zondag 1 maart 2020
- Afstanden: 70, 105 en 150 kilometer
- Start & finish: Gent
- Vertrek: 7u45-9u / 10u / 11u
- Meer info: www.etixxclassicstour.be


ENAME CLASSIC

De Ename Classic krijgt de stempel 'ideale rit om je winterbenen los te schudden'. Veel kasseien staan er niet op het menu, maar je wordt wel snel meegezogen in het gezellige karakter. De opener van de Proximus Cycling Challenge voert je via karakteristieke kleine wegjes over enkele minder bekende hellingen in de Vlaamse Ardennen. Vergaloppeer je echter niet, want aan het einde van de dag heb je minstens 775 hoogtemeters overwonnen, en maar liefst 1.558 als je voor de langste afstand gekozen hebt. Na de 1,2 kilometer lange beklimming van de Boembeek volgt er in de twee langste tochten nog de Holstraat in Nokere. Met een maximaal stijgingspercentage van 8 % kan je je punch hier zeker tentoonspreiden. Daarna volgt met de Jagerij de enige kasseistrook van de dag. Het zwaartepunt van de Ename Classic? Dat is zonder twijfel de opeenvolging van de Armekleie en de 10 kilometer verderop gelegen Elverenberg. Kortom: voldoende pittige kuitenbijters die je zal ontdekken tijdens de charmante, maar uitdagende Ename Classic. Oh ja, aan de finish worden je inspanningen beloond met een gratis Ename Pater-abdijbier. Laat dat recuperatiebevorderend gerstenat maar vloeien!

- Datum: Zondag 8 maart 2020
- Afstanden: 68, 89, 118 en 153 kilometer
- Start & finish: Herzele
- Vertrek: 7u30-9u / 10u / 11u
- Meer info: www.proximuscyclingchallenge.be

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je hier en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!