De Olympische Spelen in Tokio staan voor de deur, en dus gaan we de komende maanden fietsen met landgenoten die de eer van ons land met hand en tand zullen verdedigen. Baanwielrenster Nicky Degrendele bijt met veel plezier de spits af. Maak kennis met de keizerin van de keirin!

Afspreken met Nicky Degrendele vergt wat puzzelwerk. De West-Vlaamse is in de winterperiode heel vaak in het buitenland te vinden voor diverse stages en gebruikt de schaarse momenten thuis bij haar familie om energie op te doen voor de volgende trainings- of wedstrijdperiode. Maar de aanhouder wint, dus uiteindelijk kregen we de wereldkampioene keirin van 2018 toch te pakken. In een seizoen waarin ze weleens het boegbeeld en de medaillehoop van het Belgische wielrennen op de Olympische Spelen in Tokio zou kunnen zijn, kan ze natuurlijk niet ontbreken in deze olympische reeks van 'Fietsen met'. Nicky is pas enkele dagen terug van een veertiendaagse stage in Mallorca, waar ze tijdens een van de laatste trainingssessies zwaar onderuit ging op het ovaal en heel haar linkerkant schaafde. We houden het dan ook bij een kort, gezapig ritje en een gezellige babbel. 

Nicky, enkele maanden geleden bereikten ons negatieve berichten over je voorbereiding op de Olympische Spelen. Je had een mentaal dipje en ook fysiek vlotte het niet echt. Hoe gaat het momenteel met je?
"Veel beter. De laatste maanden heb ik verder aan de weg getimmerd en heb ik een knop in mijn hoofd kunnen omdraaien, waardoor het plots opnieuw begon te vlotten. Ik had een paar slechte Wereldbekers achter de rug en dreigde mijn olympische selectie te missen, maar in Brisbane (half december, red.) is het tij gekeerd en werd ik derde. Intussen zit ik opnieuw op koers om me te kwalificeren."

In de keirin sta je momenteel negende op de UCI-ranking. Een selectie voor de Spelen lijkt dan logisch, maar is het blijkbaar niet?
"Inderdaad. Puur qua prestaties zou ik die selectie verdienen, maar ik kan ze jammer genoeg niet individueel afdwingen. Het is een ingewikkeld systeem, waarbij de landenrangschikking bepaalt hoeveel renners er mogen gaan. En vermits ik in België als enige punten moet sprokkelen voor die ranking, ben ik benadeeld ten opzichte van andere landen die op meerdere rensters kunnen rekenen en die ook een team voor de teamsprint afvaardigen."

Hoe sta je er momenteel voor?
"De selectie is nog altijd niet binnen, maar ik ben op de goede weg. Na die derde plek in het Australische Brisbane werd ik eind januari vierde in het Canadese Milton, de laatste Wereldbekermanche voor het WK in Berlijn (26 februari - 1 maart, red.). In Milton had ik opnieuw een enorm goed gevoel en reed ik in fysiek opzicht misschien wel de beste wedstrijd uit mijn carrière. Vertrouwen genoeg dus, maar toch is de olympische selectie nog altijd niet zeker. Pas als ik de lijn kan doortrekken op het WK zal ik me definitief kunnen kwalificeren." 

Download de favoriete trainingsroute van Nicky Degrendele HIER.

Lees het volledige artikel in het maartnummer van cycling.be magazine, nu in de winkel of te bestellen via onze webshop! Abonneer je HIER en krijg er een gratis fietscadeau bovenop!